W przedświątecznym wirze zadań, obowiązków, przyjemności... polecam Wam szybki, zdrowy przepis na zupę fasolową.
Kiedy nie masz czasu, a trzeba ugotować coś dobrego i pożywnego - to właśnie jeden z takich przepisów. Zupa na bazie fasoli z puszki, jednak bez konserwantów. Fasola w puszcze zawiera tylko fasolę, wodę i sól.
Do wody dodajesz warzywa (możesz pofantazjować) i na koniec fasolę z puszki. Dobrym dodatkiem jest kawałek pokrojonej w plastry węgierskiej kiełbasy lub chirizo. To bardziej wersja dla facetów :)
Zupa fasolowa - w 5 minut
Składniki:
- puszka białej fasoli (bez konserwantów)
- 1 mniejsza marchewka
- 1 ziemniak
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 1/2 szklanki śmietanki 12% z kartonu
- łyżka warzywnej kostki własnej
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki natki pietruszki
Jak zrobić zupę?
- obierz ziemniaka, pokrój w kostkę
- obierz marchewkę pokrój w kostkę
- dodaj do wody (około 1,5 l ) warzywa, 1/2 łyżeczki soli, posiekany ząbek czosnku, liść laurowy i gotuj na półmiękko
- dodaj puszkę fasolki, groszek i łyżkę kostki warzywnej, gotuj 3-4 min.
- w 3 łyżkach wody rozmieszaj mąkę kukurydzianą i mieszając dodaj do zupy
- na koniec dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem
Uwielbiam zupy wszelakie więc ta już mi pasuje!
OdpowiedzUsuńNie, z puszki nie robię, ale jak smaczna to chętnie zję :-)))
OdpowiedzUsuńZ puszki,czasem się zdarzy:)) Pozdrawiam serdecznie,Edyta:))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kochana
Dokładnie tę fasolę kupujemy:). Teraz zamiast pisać na blogu mam ochotę na zupę, ehh.
OdpowiedzUsuńjasne, że robię czasem zupę z puszki, a Twoja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Nie pomyślałam żeby zrobić taką zupę. Dziękuję Avo za podpowiedź. Na pewno skorzystam, bo zupa naprawdę wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzasem tak... Dodaję np. do barszczu ukraińskiego czerwoną fasolę lub gotuję pomidorową na bazie pomidorów z puszki. :)
OdpowiedzUsuń