Zima sprzyja lekkim daniom. Mniej smażenia, sięganie po mrożonki i dodatki, które dodają barwy i witamin. Jestem ciekawa czy Wam się spodoba mój łosoś na parze z kolorową salsą i zielonym groszkiem pure. Do tego woda z miętą i pomarańczami.
Łosoś na parze
Składniki:
- około 300 g filetu z łososia
- 2-3 gałązki tymianku
Jak zrobić łososia?
- podziel mięso na 2 części
- połóż w garnku na parę lub w parowarze
- na górze umieść gałązki tymianku
- gotuj 10-12 min.
Kolorowa salsa
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 2-3 cm białej rzepy
- 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki ziaren granatu
- sok z 1/2 limonki
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka oliwy
Jak zrobić salsę?
- wyfiletuj pomarańczę i pokrój na mniejsze cząstki
- pokrój obraną rzepę i seler w drobną kostkę
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- odstaw salsę na pół godziny do lodówki
- możesz ją podać na zimno na górę łososia
- jeśli chcesz podać salsę na ciepło to rozgrzej na patelni oliwę, dodaj salsę, mieszaj 1-2 min. połóż na ugotowanym łososiu
Pure z groszku
Składniki:
- 1/2 paczki groszku mrożonego
- łyżeczka posiekanego tymianku
- łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pure?
- ugotuj groszek na parze 10-15 min.
- zgnieć groszek widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
Moja rada:
- jeśli chcesz mieć gładką masę to zmiksuj groszek blenderem
- ja w tym daniu chciałam mieć bardziej wyrazisty groszek
Warzyw nigdy za wiele. Zrobiłam jeszcze sałatkę: garść świeżego szpinaku, 1/3 sałaty lodowej, 2 łyżki ziaren granatu i sos miodowo - musztardowy.
Lubicie takie dania zimą?
Moja Droga, pyszne, kreatywne - powinnaś prowadzić restaurację!
OdpowiedzUsuńPaulinko, to nie moja "bajka". To takie domowe gotowanie a zawodowo baaaardzo odległe :)
UsuńOj, jak to wszystko pieknie wygląda i smakowicie. Naprawdę powinnaś prowadzić kulinarne programy! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Agusiu :) bardziej jednak mi zależy na tym aby pokazać, że można zdrowo, racjonalnie i ruszyć seniorów i nie tylko z foteli i kanap telewizyjnych :)
UsuńZawsze nam serwujesz same smakołyki . Dzisiaj kupiłam granaty i rozmyślałam jak je wykorzystać:)))
OdpowiedzUsuńŁosoś jest podstawa mojego żywienia . Na parze tez. Chętnie wyprobuje twoje salsy
OdpowiedzUsuńAvo, to moja ulubiona ryba. Można przyrządzić ją na 1000 sposobów. Twój.... jest doskonały. Zdrowo, smacznie i...jakże pięknie i elegancko podałaś :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, dawno nie robiliśmy łososia, zjadłbym :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona rybka i jedyna, która jadam:-) Do tego perfekcyjnie podana-aż miło.
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, powinnaś prowadzić restaurację!!!!
OdpowiedzUsuńuściski kochana
niby dietetyczny, a wygląda bajecznie:) pochłaniam go wzrokiem:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam o każdej porze roku! mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam Avo, uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuń