środa, 3 grudnia 2014

Dietetyczny łosoś z salsą - Salmon with salsa










    Zima sprzyja lekkim daniom. Mniej smażenia, sięganie po mrożonki i dodatki, które dodają barwy i witamin. Jestem ciekawa czy Wam się spodoba mój łosoś na parze z kolorową salsą i zielonym groszkiem pure. Do tego woda z miętą i pomarańczami.


Łosoś na parze

Składniki:

  • około 300 g filetu z łososia
  • 2-3 gałązki tymianku

Jak zrobić łososia?

- podziel mięso na 2 części
- połóż w garnku na parę lub w parowarze
- na górze umieść gałązki tymianku
- gotuj 10-12 min.







Kolorowa salsa

Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 cm białej rzepy
  • 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka oliwy

Jak zrobić salsę?

- wyfiletuj pomarańczę i pokrój na mniejsze cząstki
- pokrój obraną rzepę i seler w drobną kostkę
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- odstaw salsę na pół godziny do lodówki
- możesz ją podać na zimno na górę łososia
- jeśli chcesz podać salsę na ciepło to rozgrzej na patelni oliwę, dodaj salsę, mieszaj 1-2 min. połóż na ugotowanym łososiu










Pure z groszku

Składniki:
  • 1/2 paczki groszku mrożonego
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pure?

- ugotuj groszek na parze 10-15 min.
- zgnieć groszek widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj


Moja rada:

- jeśli chcesz mieć gładką masę to zmiksuj groszek blenderem
- ja w tym daniu chciałam mieć bardziej wyrazisty groszek





Warzyw nigdy za wiele. Zrobiłam jeszcze sałatkę: garść świeżego szpinaku, 1/3 sałaty lodowej, 2 łyżki ziaren granatu i sos miodowo - musztardowy.




















Lubicie takie dania zimą?



14 komentarzy:

  1. Moja Droga, pyszne, kreatywne - powinnaś prowadzić restaurację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko, to nie moja "bajka". To takie domowe gotowanie a zawodowo baaaardzo odległe :)

      Usuń
  2. Oj, jak to wszystko pieknie wygląda i smakowicie. Naprawdę powinnaś prowadzić kulinarne programy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Agusiu :) bardziej jednak mi zależy na tym aby pokazać, że można zdrowo, racjonalnie i ruszyć seniorów i nie tylko z foteli i kanap telewizyjnych :)

      Usuń
  3. Zawsze nam serwujesz same smakołyki . Dzisiaj kupiłam granaty i rozmyślałam jak je wykorzystać:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś jest podstawa mojego żywienia . Na parze tez. Chętnie wyprobuje twoje salsy

    OdpowiedzUsuń
  5. Avo, to moja ulubiona ryba. Można przyrządzić ją na 1000 sposobów. Twój.... jest doskonały. Zdrowo, smacznie i...jakże pięknie i elegancko podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda, dawno nie robiliśmy łososia, zjadłbym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ulubiona rybka i jedyna, która jadam:-) Do tego perfekcyjnie podana-aż miło.

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie bym spróbowała takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zgadzam się, powinnaś prowadzić restaurację!!!!
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  10. niby dietetyczny, a wygląda bajecznie:) pochłaniam go wzrokiem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam o każdej porze roku! mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)