sobota, 6 grudnia 2014

Piecz z cukrem waniliowym - Cooking with Vanilla Sugar










   Można powiedzieć, że nastał okres wzmożonych wypieków. Używamy przypraw, marmolad, czekolady i cukru waniliowego. Wystarczy przeczytać etykietę na cukrze waniliowym aby się dowiedzieć, że to syntetyk, chemia w najczystszej postaci i tak naprawdę powinien się nazywać cukier wanilinowy.






     Cukier waniliowy powinien nazywać się cukier wanilinowy. Jest to bowiem przyprawa uzyskiwana w wyniku połączenia z waniliną, która otrzymywana jest syntetycznie Sztucznie wytworzona wanilina nie jest obojętna dla zdrowia. Znajduje się rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Zrób sobie zatem cukier waniliowy 


    Zachęcam Was do zrobienia własnego cukru waniliowego, zwłaszcza, że w święta po wypieki, pierniki i pierniczki sięgają bardzo często dzieci.


Jak zrobić cukier waniliowy?

Składniki:
  • 1 duża szklanka cukru białego lub nierafinowanego
  • 1 laska wanilii
Jak to zrobić?

- przetnij laski wanilii i wyskrob nożem ziarenka
- laski wanilii wymieszaj z cukrem
- zamknij w słoiku i potrząsaj słoikiem co parę dni
- po 5 - 6 dniach masz cukier waniliowy bez chemii


Moja rada: 

- cukier biały i nierafinowany mieszałam w proporcji 1:1





















Robicie domowy cukier waniliowy? Ja czasem robię także ekstrakt na alkoholu.





14 komentarzy:

  1. Takiego cukru nie robiłam. Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się cieszę, że zauważamy coraz częściej co jest lepsze, zdrowsze w naszej kuchni i co ważne możemy sami "wyprodukować" te zdrowe produkty. Twój cukier waniliowy jest na to najlepszym dowodem. Już dawno nie używam olejków tylko ekstrakty, które również możemy sami zrobić. Więcej takich informacji... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm ja mam wrażenie ze to nasze przyzwyczajenie jest ze mówimy cukier Waniliowy bo na opakowaniach zawsze było Wanilinowy , co swojego czasu zawsze podkreślałam i próbowałam zmienić nawyki

    OdpowiedzUsuń
  4. tak wiem cukier waniliowy a wanilinowy to dwie rożne rzeczy ale łatwiej sięgnąć po gotowca ;)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam, ale świetny pomysł :) Muszę wykorzystać ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam... taki deser musi genialnie smakować! :D Z pewnością w przyszłości wypróbuję twego przepisu ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny patent, ja też go używam:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry pomysł,i bardziej zdrowo:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez robię swój cukier waniliowy... domowy jest najlepszy::):):)
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  10. O muszę mamie podsunąć pomysł, ona ciągle coś piecze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie robiłam ale pomysł świetny, chodzi o to, żeby tej chemii było jak najmniej...pozdrawiam Ava...miłej niedzieli...

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysl swietny!! Z napisem to wielka prawda!! Pamietam jak w szkole handlowej nauczyciel z towaroznastwa ciaglne nam powtarzal, ze w sklepach mamy cukier wanilinowy, bo uzyskiwany byl z wniliny i faktycznie tak bylo na opakowaniu napisane, nie wiem jak teraz, ale wierze Tobie, Avo, ze zamiast wanilinowy stoi na opakowaniu waniliowy cukier, co nie jest zgodne z prawda!!

    Twoj pomysl na wlasny cukier WANILIOWY jest genialny i na pewno z niego skorzystam:) Dzieki Ci kochana za wspanialy pomysl i pozdrawiam Cie cieplutko:):)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cukier waniliowy i cukier wanili(N)owy to dwie różne rzeczy... to oczywiście prawda. Sama o tym pisałam na swoim blogu. Niestety takich przekłamań w produktach jest więcej. Dobrze, że tutaj można znaleźć info o PRAWDZIWYM CUKRZE WANILIOWYM, bo niestety dla niektórych osób to wszystko jedno. Na szczęście nie dla wszystkich ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)