Można powiedzieć, że nastał okres wzmożonych wypieków. Używamy przypraw, marmolad, czekolady i cukru waniliowego. Wystarczy przeczytać etykietę na cukrze waniliowym aby się dowiedzieć, że to syntetyk, chemia w najczystszej postaci i tak naprawdę powinien się nazywać cukier wanilinowy.
Cukier
waniliowy powinien nazywać się cukier wanilinowy. Jest to bowiem przyprawa uzyskiwana w wyniku połączenia
z waniliną, która otrzymywana jest syntetycznie Sztucznie wytworzona
wanilina nie jest obojętna dla zdrowia. Znajduje się rejestrze NIH niebezpiecznych związków
chemicznych. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę,
zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Zrób sobie zatem cukier waniliowy
Zachęcam Was do zrobienia własnego cukru waniliowego, zwłaszcza, że w święta po wypieki, pierniki i pierniczki sięgają bardzo często dzieci.
Jak zrobić cukier waniliowy?
Składniki:
- 1 duża szklanka cukru białego lub nierafinowanego
- 1 laska wanilii
Jak to zrobić?
- przetnij laski wanilii i wyskrob nożem ziarenka
- laski wanilii wymieszaj z cukrem
- zamknij w słoiku i potrząsaj słoikiem co parę dni
- po 5 - 6 dniach masz cukier waniliowy bez chemii
Moja rada:
- cukier biały i nierafinowany mieszałam w proporcji 1:1
Robicie domowy cukier waniliowy? Ja czasem robię także ekstrakt na alkoholu.
Takiego cukru nie robiłam. Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa się cieszę, że zauważamy coraz częściej co jest lepsze, zdrowsze w naszej kuchni i co ważne możemy sami "wyprodukować" te zdrowe produkty. Twój cukier waniliowy jest na to najlepszym dowodem. Już dawno nie używam olejków tylko ekstrakty, które również możemy sami zrobić. Więcej takich informacji... :)
OdpowiedzUsuńHmmm ja mam wrażenie ze to nasze przyzwyczajenie jest ze mówimy cukier Waniliowy bo na opakowaniach zawsze było Wanilinowy , co swojego czasu zawsze podkreślałam i próbowałam zmienić nawyki
OdpowiedzUsuńtak wiem cukier waniliowy a wanilinowy to dwie rożne rzeczy ale łatwiej sięgnąć po gotowca ;)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Nie robiłam, ale świetny pomysł :) Muszę wykorzystać ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam... taki deser musi genialnie smakować! :D Z pewnością w przyszłości wypróbuję twego przepisu ;))
OdpowiedzUsuńŚwietny patent, ja też go używam:-)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł,i bardziej zdrowo:))
OdpowiedzUsuńTez robię swój cukier waniliowy... domowy jest najlepszy::):):)
OdpowiedzUsuńuściski kochana
O muszę mamie podsunąć pomysł, ona ciągle coś piecze.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNie robiłam ale pomysł świetny, chodzi o to, żeby tej chemii było jak najmniej...pozdrawiam Ava...miłej niedzieli...
OdpowiedzUsuńPomysl swietny!! Z napisem to wielka prawda!! Pamietam jak w szkole handlowej nauczyciel z towaroznastwa ciaglne nam powtarzal, ze w sklepach mamy cukier wanilinowy, bo uzyskiwany byl z wniliny i faktycznie tak bylo na opakowaniu napisane, nie wiem jak teraz, ale wierze Tobie, Avo, ze zamiast wanilinowy stoi na opakowaniu waniliowy cukier, co nie jest zgodne z prawda!!
OdpowiedzUsuńTwoj pomysl na wlasny cukier WANILIOWY jest genialny i na pewno z niego skorzystam:) Dzieki Ci kochana za wspanialy pomysl i pozdrawiam Cie cieplutko:):)
Cukier waniliowy i cukier wanili(N)owy to dwie różne rzeczy... to oczywiście prawda. Sama o tym pisałam na swoim blogu. Niestety takich przekłamań w produktach jest więcej. Dobrze, że tutaj można znaleźć info o PRAWDZIWYM CUKRZE WANILIOWYM, bo niestety dla niektórych osób to wszystko jedno. Na szczęście nie dla wszystkich ;-)
OdpowiedzUsuń