Makowiec to jedna z potraw wigilijnych. Jest to ciasto "na dłużej", takie które się nie psuje a wręcz nabiera szlachetnego smaku. Wprawdzie muszę przyznać, że wszystko co zawiera mak jem tylko w domu, nigdy na żadnym przyjęciu czy podobnej imprezie. Pewnie większość z was tak robi aby potem nie olśniewać "makowym uśmiechem.
Mak i makowiec na wigilii gwarantuje szczęście, pieniądze, dostatek i wszystko co najlepsze, zatem warto mieć coś makowego na stole.
Makowiec
Składniki:
- około 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru nierafinowanego
- 100 ml mleka
- 25 g drożdży (np. Babuni)
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto?
- utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru na puszystą masę
- do letniego mleka dodaj drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj
- dodawaj do utartych żółtek mąkę i rozpuszczone drożdże, wyrabiaj ciasto
- dodaj masło i szczyptę soli i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne
- ukształtuj z ciasta kulę, nakryj w misce ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 - 50 min.
- następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 - 8 mm rozprowadź na nim mak i zwiń w rulon, podwijając brzegi
- zawiń makowiec w papier pergaminowy, zostawiając około 1-1,5 cm luzu na wyrośnięcie ciasta
- pozostaw do wyrośnięcia na 15 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 - 55 min.
- kiedy lekko przestygnie udekoruj lukrem
Masa makowa
Składniki:
- 200 g zmielonego maku
- 80 g brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 3 białka
- łyżeczka cynamonu
- bakalie: garść rodzynek, garść posiekanych orzechów, 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 3 łyżki posiekanych migdałów
Jak zrobić masę makową?
- rozpuść na wolnym ogniu cukier, cynamon, miód i masło, dodaj do maku
- dodaj do maku posiekane bakalie
- ubij na sztywno pianę z białek
- dodaj do maku, wymieszaj
- rozłóż na cieście drożdżowym i zwiń w rulon
Uwielbiam makowiec!
OdpowiedzUsuńU mojej mamy to makówki :)
OdpowiedzUsuńMakówki - obowiązkowo :)
Usuńzostała mi domowa masa makowa, drożdżowego nie robiłam makowca a przymierzam się na nowy rok, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i przepysznie, że aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku kochana!
moc uścisków
Świetna ta jest Twoja propozycja na makowca. W formie keksowej wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
skusiłaś mnie, muszę upiec taki makowiec :) bo kto powiedział, ze tylko na święta można go jeść ;)
OdpowiedzUsuńwszystkiego najpiękniejszego na nowy rok
szczęścia, zdrowia i wszystkich marzeń spełnienia
słońca, za oknem i radości w sercu
Szczęśliwego Nowego Roku, Avo!
wygląda mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńbajeczny :)
OdpowiedzUsuńWow prawdziwy makowiec :-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i dobrego w Nowym Roku !
Wygląda obłędnie! Poproszę kawałek do kawki:-) Wszystkiego NAJ w Nowym Roku! Ściskam
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego!!! Owocującego w dobre, ciepłe uczucia, pełnego zapachu i kolorów NOWEGO ROKU!!!! życzę:)
OdpowiedzUsuńZrobiony i upieczony, właśnie stygnie😄
OdpowiedzUsuń