To już ostatnia pora! To już ostatni dzwon na piernik świąteczny, który jest kruchy jak szczęście, bowiem powinien leżakować/dojrzewać 2-3 tygodnie. Z tym leżakowaniem to jest świetna sprawa, kiedy jesteśmy przed świętami najczęściej zabiegani, to pachnące cudo wylewa się z garnka i piecze kilka dni przed świętami. Potem wystarczy go przełożyć powidłami lub dobrą marmoladą, udekorować i gotowe!
Na leżakujące pierniki mam dwa przepisy, niewiele się różniące. Jeden staropolski i do niego dodaję bakalie, a drugi toruński, bez bakalii w cieście, za to z powidłami, które dodaje się po leżakowaniu. W tym roku u mnie będzie królował piernik toruński. Zatem do dzieła :)
Piernik toruński
Składniki:
- 1/2 kg miodu
- 1 i 3/4 szklanki cukru nierafinowanego
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- około 60 g przypraw do piernika (2 opakowania)
- 800 g mąki
Jak zrobić piernik?
- rozpuść miód, cukier i masło, delikatnie zagotuj i ostudź
- kiedy masa przestygnie dodaj połowę mąki, przyprawy, sól i jajka
- rozpuść sodę w mleku, dodaj do masy ciągle wyrabiając ciasto
- dodaj resztę mąki, wyrabiaj jeszcze około 5-6 min.
- przełóż do naczynia i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie
- kiedy ciasto dojrzeje, po 2-3 tygodniach, dodaj do niego powidła
- natłuść formę i wysyp bułką tartą
- w formie równomiernie rozłóż ciasto i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 - 50 min.
- po wyjęciu z formy, kiedy piernik ostygnie zawiń ciasto w ściereczkę lub papier śniadaniowy i pozostaw na 2-3 dni aby skruszało
- udekoruj świątecznie
Moja rada:
- możesz też piernik przekroić i dodatkowo przełożyć powidłami
Jak tam u Was? Czy święta mogą być bez piernika?
już sobie wyobrażam jak musi pachnieć:) musi być smaczny, lubię wszystkie pierniki:)
OdpowiedzUsuńoj dla mnie toruński, z powidłami! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernik. Kiedy się go piecze cały dom pachnie przyprawami. Mój piernik będę piekła niebawem, bo ciasto dojrzewa :)
OdpowiedzUsuńWiem Krysiu, widziałam i czytałam. Robiłaś wcześniej ja dopiero teraz zdążyłam.
UsuńJakie fantastyczne zdjęcia! Jak smacznie!!!!!
OdpowiedzUsuńmmmmm jaka pycha !!!!
OdpowiedzUsuńNie, u mnie zawsze jest...pozdrawiam Ava, miłego dnia...
OdpowiedzUsuńNarobilas mi Avo ogromnej ochoty!! Wyglada pysznie!! Uwielbiam pierniki, ale takiego torunskiego swojskiego jeszcze nie robilam, musze go konieczne upiec i to jak najszybciej, skoro musi lezakowac..... Bardzo ciekawy jest ten Twoj przepis, Avo:) Dziekuje Ci za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuń