piątek, 5 grudnia 2014

Świąteczny piernik toruński - Christmas gingerbread









       To już ostatnia pora! To już ostatni dzwon na piernik świąteczny, który jest kruchy jak szczęście, bowiem powinien leżakować/dojrzewać 2-3 tygodnie. Z tym leżakowaniem to jest świetna sprawa, kiedy jesteśmy przed świętami najczęściej zabiegani, to pachnące cudo wylewa się z garnka i piecze kilka dni przed świętami. Potem wystarczy go przełożyć powidłami lub dobrą marmoladą, udekorować i gotowe!

    Na leżakujące pierniki mam dwa przepisy, niewiele się różniące. Jeden staropolski i do niego dodaję bakalie, a drugi toruński, bez bakalii w cieście, za to z powidłami, które dodaje się po leżakowaniu. W tym roku u mnie będzie królował piernik toruński. Zatem do dzieła :)



Piernik toruński

Składniki:

  • 1/2 kg miodu
  • 1 i 3/4 szklanki cukru nierafinowanego
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
  • około 60 g przypraw do piernika (2 opakowania)
  • 800 g mąki

Jak zrobić piernik?

- rozpuść miód, cukier i masło, delikatnie zagotuj i ostudź
- kiedy masa przestygnie dodaj połowę mąki, przyprawy, sól i jajka
- rozpuść sodę w mleku, dodaj do masy ciągle wyrabiając ciasto
- dodaj resztę mąki, wyrabiaj jeszcze około 5-6 min.
- przełóż do naczynia i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie
- kiedy ciasto dojrzeje, po 2-3 tygodniach, dodaj do niego powidła
- natłuść formę i wysyp bułką tartą
- w formie równomiernie rozłóż ciasto i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 - 50 min.
- po wyjęciu z formy, kiedy piernik ostygnie zawiń ciasto w ściereczkę lub papier śniadaniowy i pozostaw na 2-3 dni aby skruszało
- udekoruj świątecznie
        

Moja rada:

- możesz też piernik przekroić i dodatkowo przełożyć powidłami














Jak tam u Was? Czy święta mogą być bez piernika?



zBLOGowani.pl

8 komentarzy:

  1. już sobie wyobrażam jak musi pachnieć:) musi być smaczny, lubię wszystkie pierniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dla mnie toruński, z powidłami! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piernik. Kiedy się go piecze cały dom pachnie przyprawami. Mój piernik będę piekła niebawem, bo ciasto dojrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Krysiu, widziałam i czytałam. Robiłaś wcześniej ja dopiero teraz zdążyłam.

      Usuń
  4. Jakie fantastyczne zdjęcia! Jak smacznie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie, u mnie zawsze jest...pozdrawiam Ava, miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobilas mi Avo ogromnej ochoty!! Wyglada pysznie!! Uwielbiam pierniki, ale takiego torunskiego swojskiego jeszcze nie robilam, musze go konieczne upiec i to jak najszybciej, skoro musi lezakowac..... Bardzo ciekawy jest ten Twoj przepis, Avo:) Dziekuje Ci za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)