wtorek, 30 grudnia 2014

Świąteczny makowiec - Polish poppy seed roll








    Makowiec to jedna  z potraw wigilijnych. Jest to ciasto "na dłużej", takie które się nie psuje a wręcz nabiera szlachetnego smaku. Wprawdzie muszę przyznać, że wszystko co zawiera mak jem tylko w domu, nigdy na żadnym przyjęciu czy podobnej imprezie. Pewnie większość z was tak robi aby potem nie olśniewać "makowym uśmiechem.
Mak i makowiec na wigilii gwarantuje szczęście, pieniądze, dostatek i wszystko co najlepsze, zatem warto mieć coś makowego na stole.



Makowiec

Składniki:
  • około 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru nierafinowanego
  • 100 ml mleka
  • 25 g drożdży (np. Babuni)
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto?

- utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru na puszystą masę
- do letniego mleka dodaj drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj
- dodawaj do utartych żółtek mąkę i rozpuszczone drożdże, wyrabiaj ciasto
- dodaj masło i szczyptę soli i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne
- ukształtuj z ciasta kulę, nakryj w misce ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 - 50 min.
- następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 - 8 mm rozprowadź na nim mak i zwiń w rulon, podwijając brzegi
- zawiń makowiec w papier pergaminowy, zostawiając około 1-1,5 cm luzu na wyrośnięcie ciasta
- pozostaw do wyrośnięcia na 15 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 - 55 min.
- kiedy lekko przestygnie udekoruj lukrem















Masa makowa

Składniki:
  • 200 g zmielonego maku
  • 80 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 3 białka
  • łyżeczka cynamonu
  • bakalie: garść rodzynek, garść posiekanych orzechów, 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 3 łyżki posiekanych migdałów
Jak zrobić masę makową?

- rozpuść na wolnym ogniu cukier, cynamon, miód i masło, dodaj do maku
- dodaj do maku posiekane bakalie
- ubij na sztywno pianę z białek 
- dodaj do maku, wymieszaj
- rozłóż na cieście drożdżowym i zwiń w rulon

























Był u Was makowiec na święta?


14 komentarzy:

  1. została mi domowa masa makowa, drożdżowego nie robiłam makowca a przymierzam się na nowy rok, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i przepysznie, że aż ślinka cieknie!
    Szczęśliwego Nowego Roku kochana!
    moc uścisków

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta jest Twoja propozycja na makowca. W formie keksowej wygląda pięknie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. skusiłaś mnie, muszę upiec taki makowiec :) bo kto powiedział, ze tylko na święta można go jeść ;)

    wszystkiego najpiękniejszego na nowy rok
    szczęścia, zdrowia i wszystkich marzeń spełnienia
    słońca, za oknem i radości w sercu
    Szczęśliwego Nowego Roku, Avo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow prawdziwy makowiec :-)
    Wszystkiego najlepszego i dobrego w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Poproszę kawałek do kawki:-) Wszystkiego NAJ w Nowym Roku! Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczęśliwego!!! Owocującego w dobre, ciepłe uczucia, pełnego zapachu i kolorów NOWEGO ROKU!!!! życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiony i upieczony, właśnie stygnie😄

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)