wtorek, 6 maja 2014

Klasyczna szarlotka - Classic Apple Pie







  To przepis babci na klasyczną szarlotkę, nic dodać, nic ująć tylko upiec, zaprosić gości i częstować. Polecam z gałką lodów waniliowych. Poza tym ciasto jest delikatne, prawie bez żadnych przypraw i te pyszne jabłka...  Doskonałe dla dzieci i mam.



Klasyczna szarlotka

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru szklanka drobnego cukru
  • 250 g zimnego masła 
  • 3 żółtka i 1 jajko
  • dodatkowo 3 białka i 3 łyżki cukru


Składniki na masę jabłkową
  • 2 – 2 ½ kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • ½ szklanki cukru
  • 3-4 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżeczka mąki pszennej



Jak zrobić szarlotkę?

- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia
- posiekaj masło, dodaj pozostałe składniki i  zagnieć ciasto
- podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki przynajmniej na ½ godziny
- obierz i pokrój jabłka, dodaj cukier, cynamon, 3-4 łyżki wody, gotuj pod przykryciem około 10-12 min.
- wymieszaj mąkę i mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody, dodaj do gorących jabłek
- wyjmij ciasto z lodówki, jedną część rozwałkuj na pergaminie włóż do blaszki
- wyłóż na ciasto jabłka
- ubij na sztywno białka, pod koniec dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie szklista
- wyłóż białka na jabłka
- rozwałkuj drugą część ciasta i połóż na wierzch piany
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 50-60 min.
- po wystygnięciu posyp cukrem pudrem


Moja rada:

- ciasto wałkuję pomiędzy dwoma foliami spożywczymi, następnie odklejam jedną część i wkładam do formy








Lubicie szarlotkę? To jedno z moich ulubionych ciast:)



Jadłospis dla Mam




30 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotke, ale tylko i wylacznie w wydaniu Mojego meza hhihi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczna nie klasyczna, ale najważniejsze, że pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, takie ciasto jest zawsze na czasie, trochę owoców przemyconych do słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować kocham szarlotki ")

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda identycznie jak szarlotka mojej babci:D najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje Ci za ten przepis . Ja bardzo lubie , ale robię tylko taką oszukinaną na spodzie od Tarty , chętnie zrobię klasyczną !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Raj dla oczu, miód na serce i niebo w gębie :)))))))))))))) !

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotki mają to do siebie, obok serników, że ile by ich nie było są pyszne, każdy inny i zawsze smakują. A te klasyczne, babcine udają z zamkniętymi oczami i znikają ze stołu w oka mgnieniu. Pyszną szarotką kusisz dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Great recipe, I now eat it for breakfast!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja lubię szarlotkę! :)
    Mniam! :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Klasyczna i moja ulubiona!

    OdpowiedzUsuń
  12. Szarlotkę uwielbiam najbardziej ze wszystkich ciast.Mogą się schować przy nej najlepsze torty :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam...ja szarlotkę ubóstwiam i w zasadzie tylko ona mi wychodzi ;-)... dzięki za przepis...takiego nie miałam, a z chęcią wypróbuję. Buziaki i dobrego dnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. I takiego właśnie przepisu potrzebowałam!!! Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Obledna .apetyt mi wzrosl ogromnie a dawno szarlotki u mnie nie bylo .

    OdpowiedzUsuń
  16. I like the apple filling in your cake i looks delicious. I have a similar cake without filling. I hope you taste it and like it:
    http://operacionfartumbi.blogspot.com.es/2012/12/coca-pomme-cannelle.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Maravillosa!!! siempre maravillosa. Una receta estupenda y una fotografía superior!!! Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  18. Szarlotkę uwielbiam,a na ciepło z lodami jeszcze bardziej!!!:):):)
    Twoja kochana wygląda obłędnie!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  19. Uuuuuuwielbiam szarlotkę, każdą:):)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam taka szarlotke :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To jest to co lubie,mniam...:)) To jest mój smak dzieciństwa:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetnie wygląda - już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Hola Ava. Me encanta la tarta de manzana y esta que has hecho tiene que ser una tentación. Ver el corte hace que la imaginación vuele para saborear esta delicia. No me extraña que sea una de tus favoritas. Exquisita.
    Saludos

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)