niedziela, 23 marca 2014

Śledzie z warzywami - herrings & vegetables









    Śledź to bardzo zdrowa i wartościowa ryba. Zawsze gości na moim stole w okresie Świąt Bożego Narodzenia (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/12/wigilijne-zielone-sledzie-christmas-eve.html i http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2012/12/zorganizuj-swieta-sledzie-opiekane-i.html). 

    Przyrządzam je także na różne sposoby w ciągu całego roku. Nigdy nie kupuję tzw. śledzi opiekanych z mnóstwem panierki i nie wiadomo czego jeszcze. Nie wiem czemu taka nazwa zielone, a to przecież surowy śledź.

    Są naprawdę zdrowe, ze względu na zawartość dobrze przyswajalnego białka, zawartość kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych. Zawartość witamin i mikroelementów (A, D, E, B6, B12, żelazo, fosfor, jod, cynk i miedź),
    Powinny je spożywać zarówno dzieci jak i osoby starsze. Wspomagają leczenie niedokrwistości oraz chorób układu krążenia. Śledzie wpływają na dobry nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Śledzie można piec, dusić, smażyć i podawać na tysiące sposobów.

Moja wersja śledzia jest bardzo lekka i dietetyczna.


Śledzie w warzywach

Składniki:

  • około 1 kg zielonych śledzi (filety)
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki pasty pomidorowej - pasta de pomodoro
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka kolendry (utrzyj w moździerzu)
  • 2-3 liście laurowe
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić śledzie?

- przekrój śledzie na połowę i z każdego płata zdejmij skórę, odchodzi bardzo łatwo
- dokładnie wypłucz i zalej zimną wodą z dodatkiem octu jabłkowego
- śledzie pozostaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc w lodówce
- pokrój warzywa i zeszklij je na łyżce oliwy, 2-3 min.
- dodaj pastę pomidorową i przecier, wymieszaj, dodaj pozostałe przyprawy, dosmakuj i całość duś około 10 min.
- osączone i osuszone papierowym ręcznikiem śledzie pokrój na mniejsze części i dodaj do gotującej się zalewy
- gotuj na wolnym ogniu 5-6 min. 
- nakryj garnek przykrywką i pozostaw do wystygnięcia
- kiedy śledzie wystygną przełóż je do miski i włóż do lodówki
- podawaj z ziemniakami z wody lub z pieczywem


Moja rada:

- zalewę zrób bardzo kwaśną, bowiem w trakcie "leżakowania" śledzie wypiją kwaśność
- kiedy szklisz warzywa, przykryj je, uduszą się we własnym sosie 
- ilość cukru, soli i octu dodaj według swoich preferencji smakowych
- śledzie są najlepsze na 2-3 dzień, wtedy się zmacerują i nabiorą aromatu











Lubicie zielone śledzie?





20 komentarzy:

  1. Takie chyba robi mija bratowa :) są pyszne !!!
    Taaaaak .... Zielonych śledzi pewnie tutaj nie dostanę ;) ale napisać do Bratkowski ze w czerwcu będziemy , mogę !

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za śledziami, ale w Twoim wykonaniu ładnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają i pewnie są smaczne.
    Poza tym są źródłem wit. D3 tak potrzebnej w naszym klimacie
    i chroniącej przed depresją.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe :) Muszę zrobić na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda i zapewne takie jest.
    Zaglądam regularnie do Ciebie i zastanawiam się kiedy znajdujesz czas na tak wyszukane gotowanie. Jestem najedzony od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Caddi, przecież każdy z nas je, ja tylko czasem robię posty:) Muszę kiedyś napisać o pszczołach, bo od nich czerpię inspirację z organizacji:))

      Usuń
  6. Koniecznie wypróbuję! Wygląda pysznie! Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze nie lubię śledzi, ale te Twoje tak apetycznie wyglądają....

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię śledzie. I podobnie je przyrządzam. Avo, pochwalę się. Zdałam dzisiaj kolejny egzamin. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie chwalenie tylko pozytywne mówienie o sobie! Tak trzymaj! Gratuluję Ci serdecznie:)

      Usuń
  9. Ja uwielbiam sledzie,wczoraj właśnie sie nimi obiadałam:) Twoje wyglądaja mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne takie śledzie :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię śledzie, ale znam je tylko w occie i oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam śledzie w każdej postaci, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. KOcham każde śledzie, więc i te pewnie są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam ale jem, świetny przepis...pozdrawiam cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  15. śledzie u mnie zawsze na taaaak:d mniammm

    OdpowiedzUsuń
  16. O jej, uwielbiam! Tylko mam problem typu mąż... niestety gorzej niż z dzieckiem, ma tylko kilka potraw które je :/ A samej dla siebie też nie zawsze chce się robić :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam śledzie. Te wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)