wtorek, 18 marca 2014

Pstrąg w folii - Healthy trout






    Każdy wraz z wiosną szuka lżejszych potraw i sposobów na lekkość i zdrowe odżywianie. Dania na parze, czy też pieczone w folii, to samo zdrowie, a ile kalorii można zaoszczędzić! Kiedy mięso zostanie dobrze sprawione to w zasadzie nie ma różnicy między smażonym, duszonym czy parowanym. Do takich ryb należy z pewnością pstrąg. Po ugotowaniu zdejmujemy skórkę, a w środku pyszne, aromatyczne mięso.


Pstrąg w folii

Składniki:

  • pstrąg lub pstrągi
  • pokrojona w cząstki cytryna
  • pokrojona w piórka cebula 
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oliwy

Jak sprawić pstrąga?

- wszystkie składniki mieszamy z oliwą, nacieramy pstrąga, cebulę pietruszkę i cytrynę wkładamy do środka i marynujemy przynajmniej przez 15-20 min.
- zawijamy pstrąga w folię i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 - 18 min.


Moja rada:

- pstrąga/i możesz sprawić wieczorem i po przyjściu z pracy obiad prawie gotowy
- możesz rybę po ugotowaniu dodatkowo skropić cytryną lub polać jogurtem i posypać pietruszką lub koperkiem






Często piszecie, że  nie lubicie ryb, a powinno się je jeść dla zdrowia, stąd też warto pomyśleć w jakiej postaci najbardziej nam smakują. Jedzenie powinno być przecież przyjemnością.





22 komentarze:

  1. ja to mu lubię do środka pietruszkę, czosnek i masło wsunąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie :)
    Lubię ryby :-)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takiego pstrąga, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podobnie robiłam pstrąga ale bez głowy bo nie lubię na nie patrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam ryby! A takiego pstrąga szczególnie, robiłam go kiedyś z pieczonymi ziemniaczkami.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiłam wczoraj w wersji "co mam w domu" czyli sól, pieprz i pokrojone w plasterki ząbki czosnku do środka, również wyszedł całkiem całkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tę rybkę i sprawie sobie ją w najbliższy piątek, a zrobię wg Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Również jestem za rybami! Choć pstrąg jakoś dziwnie rzadko u mnie gości?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ryby uwielbiam, do pstrąga dodaje jeszcze masło z czosnkiem:):)
    Pycha:)!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja także uwielbiam ryby, pod każdą postacią. Ale narobiłaś mi apetytu. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie . mam ochotę wypróbować, ale czy ten czas wystarczy ? a ile stopni

    OdpowiedzUsuń
  12. Stosowanie folii aluminiowej do pieczenia wbrew pozorom nie jest zdrowe- ba powiem więcej jest szkodliwe. Czemu? W wysokich temperaturach jony Al3+ przenikają do mięska a mało kto wie, że glin jest jednym z czynników, który przyczynia się do choroby Alzhaimera. Odkąd jestem tego świadoma przestałam piec mięso w taki sposób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O związku aluminium z chorobą Alzhaimera czytałam. Zwłaszcza o tym, aby nie używać żadnych aluminiowych naczyń i akcesoriów kuchennych. O folii aluminiowej nic nie słyszałam, ale mamy przecież rękawy piekarnicze. Następnym razem go użyję, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  13. Nie przepadam za rybami chyba, że wędzone wtedy każdą ilość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. lubię taką wersje pstrąga:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis. Lubię ryby, szczególnie przyrządzone na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubie ryby:) ja pstraga uwielbiam pieczonego w foli z duza iloscia pora :)
    Twoj wyglada pysznie :)
    Pozdrawiam serdecznie xxx

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)