Jest to mini wersja sernika, bowiem wraz z wiosną wszystkie słodkości powinny się zmniejszać, na rzecz warzyw i kreatywnego ruchu. Poza tym sernik jest tak pyszny, że jak spróbujesz to z pewnością nabierzesz ochoty na więcej i ... zobaczysz tylko pustą paterę. Wtedy już na pewno pójdziesz pobiegać, żeby rozładować żal za tym niebiańskim smakiem.
Nie wiem ile jest sernika w serniku, bo w moim przepisie jest tylko serek mascarpone, za to jest wyczuwalna nuta delikatnego sera i mleczka kokosowego, a kwaśność limonki to jak wisienka na torcie.
Sernik choć bardzo wykwintny jest prosty do zrobienia - no może za wyjątkiem rozłupania i obrania samego orzecha kokosowego. Ja do tego potrzebuję męskiej ręki :)
Sernik nie wymaga pieczenia tylko schłodzenia w lodówce.
Aksamitny sernik z nutą kokosu
(średnica formy 20 cm)
Składniki na masę:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- opakowanie śmietanki 36 % (250 ml)
- sok z 1 limonki
- orzech koksowy
- woda kokosowa z orzecha (czyli to co jest w środku)
- 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml)
- 1 łyżka żelatyny
- 3-4 łyżki cukru
Składniki na spód ciasta
- 1/2 opakowanie kakaowych ciastek "Łakotki"
- 1/2 czekolady gorzkiej
- 1 kopista łyżka masła
Jak zrobić sernik?
- pokrusz ciastka, rozpuść czekoladę i masło w wodnej kąpieli
- dodaj wszystkie składniki do blendera z nożem i zmiksuj
- rozłóż masę w tortownicy, dokładnie ugnieć i włóż na 20-30 min. do lodówki
- najpierw zrób dziury w orzechu kokosowym i wylej z niego wodę kokosową
- orzech kokosowy rozłup, obierz ze skorupy, biały kokos zetrzyj na tarce o różnej grubości
- do wody kokosowej dodaj żelatynę i podgrzewaj aż się rozpuści, w trakcie mieszania dodaj cukier
- wymieszaj serek mascarpone z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny
- ubij śmietanę na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodawaj masę z serkiem z mascarpone
- na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę
- sernik włóż do lodówki na 2-3 godziny
- wyjmij z formy i udekoruj wiórkami kokosowymi
Moja rada:
- grubsze wiórki kokosowe ścierałam obieraczką do warzyw
- kiedy rozpuścisz żelatynę, musisz ją ciągle mieszać, jeśli się ścina, a masą jest jeszcze nie gotowa, to włóż ją do gorącej kąpieli wodnej
Sernik... Ach, trafiłaś w mój czuły punk łasuchowania... Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńMniam! Ale pychotka. Ja wczoraj też robiłam sernik, ale całkiem inny ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, uwielbiam sernik, razem to musi być niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńAleż Ty masz rękę do ciast i ich ozdabiania!!! Wszystkie, które do tej pory u Ciebie widziałam wyglądają tak, że szkoda ich jeść, wystarczy oczy nacieszyć ;-)))
OdpowiedzUsuńLubie Serniki , jednak poproszę o wersje bez kokosu
OdpowiedzUsuńWygląda baardzo smakowicie i jak pięknie ozdobiony :)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenny ,śliczny!.Właśnie zakupiłam mniejszą foremkę ,upiekłam w niej sernik ,też wiosenny.
OdpowiedzUsuńYummy, that look delicious ♥
OdpowiedzUsuńno kurcze i jak tu być na diecie, wygląda pysznie, uwielbiam kokosowy smak :) zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńSernik, to moje ulubione ciasto. Z dodatkiem kokosu pysznie smakuje. Pięknie go ozdobiłaś i tym samym dodatkowo zyskuje na swoim wyglądzie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, a serniki uwielbiam !!!
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bardzo apetycznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńwspaniale wiosenna propozycja!
OdpowiedzUsuńJest piękny! I te zdjęcia takie wiosenne... Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńja chcieć serniczka, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie!!!Nie mogę sie na na niego napatrzeć, a już nie wspomnę o myśli skosztowania!
OdpowiedzUsuńŚciskam
O ja Cież pierdzelę! Ale cudo! Chyba spróbuję, choć pewnie fotką się nie pochwalę :P
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) Chętnie bym go zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, kusi <3 Świetny blog, dołączam do grona obserwatorów :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie, kokos uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń