niedziela, 30 marca 2014

Aksamitny sernik z nutą kokosu - coconut velvet cheesecake







    Jest to mini wersja sernika, bowiem wraz z wiosną wszystkie słodkości powinny się zmniejszać, na rzecz warzyw i kreatywnego ruchu. Poza tym sernik jest tak pyszny, że jak spróbujesz to z pewnością nabierzesz ochoty na więcej i ... zobaczysz tylko pustą paterę. Wtedy już na pewno pójdziesz pobiegać, żeby rozładować żal za tym niebiańskim smakiem.

   Nie wiem ile jest sernika w serniku, bo w moim przepisie jest tylko serek mascarpone, za to jest wyczuwalna nuta delikatnego sera i mleczka kokosowego, a kwaśność limonki to jak wisienka na torcie.

   Sernik choć bardzo wykwintny jest prosty do zrobienia - no może za wyjątkiem rozłupania i obrania samego orzecha kokosowego. Ja do tego potrzebuję męskiej ręki :) 

Sernik nie wymaga pieczenia tylko schłodzenia w lodówce.


Aksamitny sernik z nutą kokosu
(średnica formy 20 cm)


Składniki na masę:
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • opakowanie śmietanki 36 % (250 ml)
  • sok z 1 limonki
  • orzech koksowy
  • woda kokosowa z orzecha (czyli to co jest w środku)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru

Składniki na spód ciasta
  • 1/2 opakowanie kakaowych ciastek "Łakotki"
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • 1 kopista łyżka masła


Jak zrobić sernik?

- pokrusz ciastka, rozpuść czekoladę i masło w wodnej kąpieli
- dodaj wszystkie składniki do blendera z nożem i zmiksuj
- rozłóż masę w tortownicy, dokładnie ugnieć i włóż na 20-30 min. do lodówki
- najpierw zrób dziury w orzechu kokosowym i wylej z niego wodę kokosową
- orzech kokosowy rozłup, obierz ze skorupy, biały kokos zetrzyj na tarce o różnej grubości
- do wody kokosowej dodaj żelatynę i podgrzewaj aż się rozpuści, w trakcie mieszania dodaj cukier
- wymieszaj serek mascarpone z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny
- ubij śmietanę na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodawaj masę z serkiem z mascarpone
- na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę
- sernik włóż do lodówki na 2-3 godziny
- wyjmij z formy i udekoruj wiórkami kokosowymi


Moja rada:

- grubsze wiórki kokosowe ścierałam obieraczką do warzyw
- kiedy rozpuścisz żelatynę, musisz ją ciągle mieszać, jeśli się ścina, a masą jest jeszcze nie gotowa, to włóż ją do gorącej kąpieli wodnej











Serniki dla Miksera - edycja 1.14

20 komentarzy:

  1. Sernik... Ach, trafiłaś w mój czuły punk łasuchowania... Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ale pychotka. Ja wczoraj też robiłam sernik, ale całkiem inny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokos, uwielbiam sernik, razem to musi być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ Ty masz rękę do ciast i ich ozdabiania!!! Wszystkie, które do tej pory u Ciebie widziałam wyglądają tak, że szkoda ich jeść, wystarczy oczy nacieszyć ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie Serniki , jednak poproszę o wersje bez kokosu

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda baardzo smakowicie i jak pięknie ozdobiony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo wiosenny ,śliczny!.Właśnie zakupiłam mniejszą foremkę ,upiekłam w niej sernik ,też wiosenny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Yummy, that look delicious ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. no kurcze i jak tu być na diecie, wygląda pysznie, uwielbiam kokosowy smak :) zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik, to moje ulubione ciasto. Z dodatkiem kokosu pysznie smakuje. Pięknie go ozdobiłaś i tym samym dodatkowo zyskuje na swoim wyglądzie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały, a serniki uwielbiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik wygląda bardzo apetycznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniale wiosenna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest piękny! I te zdjęcia takie wiosenne... Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja chcieć serniczka, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłednie!!!Nie mogę sie na na niego napatrzeć, a już nie wspomnę o myśli skosztowania!
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  17. O ja Cież pierdzelę! Ale cudo! Chyba spróbuję, choć pewnie fotką się nie pochwalę :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie wygląda :) Chętnie bym go zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bajecznie, kusi <3 Świetny blog, dołączam do grona obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Prezentuje się obłędnie, kokos uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)