Jakoś ostatnio ciągle ścigam się z czasem, którego mi bardzo brakuje, stąd też moje dania są proste i robione w mig. Najczęściej patrzę do lodówki i spiżarni i po krótkim zastanowieniu powstaje danie. Nie odstępuję jednak od zasady, zdrowo i smacznie z hasłem ograniczam kalorie!
Zupa warzywna z fasolą trochę przypomina przepisy chińskie, jednak absolutnie nie pretenduje do takiego miana, choć lekki posmak kuchni chińskiej łącznie z chrupkością warzyw można w niej odnaleźć.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki (korzeń)
- 2 łodygi selera naciowego
- ząbek czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 1 - 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka tymianku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
- łyżeczka oleju
- szklanka makaronu ryżowego Tao Tao
Jak zrobić zupę?
- obierz warzywa, marchewkę i pietruszkę, pokrój w słupki, czosnek posiekaj, łodygę selera pokrój w plasterki
- dodaj do garnka łyżeczkę oleju (może być rzepakowy), dodaj warzywa, przykryj i duś 2-3 min.
- dodaj 1.5 l wody, tymianek i gotuj 6-8 min.
- dodaj fasolę z puszki, przecier, pozostałe składniki, dopraw do smaku, gotuj 6-8 min. na wolnym ogniu
- do wrzątku dodaj makaron, odcedź, dodaj do zupy, posyp natką pietruszki
Moja rada:
- makaron najlepiej dodać bezpośrednio przed podaniem na talerz i dodać zupę
- jeśli lubisz kwaśną zupę możesz dodać trochę więcej octu balsamicznego
- kiedy dusisz warzywa nakryj je szczelnie, potrzebują wtedy mniej tłuszczu
Oczywiście wszystkim chińskim zupkom z torebek i gorącym kubkom mówimy NIE! Za to zupy warzywne - jestem na TAK. Lubicie takie szybkie dania?
Wygląda na pyszną zupę :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki:) porywam tą miseczkę do siebie!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za ten przepis, już nie mogę się doczekać, żeby zjeść taką zupkę. Mam nadzieję, że z moimi wątpliwymi zdolnościami kulinarnymi, uda mi się przygotować chociaż namiastkę Twojego dzieła :)
OdpowiedzUsuńZupki bardzo lubię. Wygląda smakowicie. Piszesz moja droga o braku czasu. U mnie też deficyt. Zaraz siadam do pisania pracy z pedagogiki specjalnej... Buziaki!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, lubię zupy w ogóle, więc nabrałam ochoty.
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńhttp://ewefiu1.blogspot.com/
Wygląda super! Chińska zupa wersja dom. Coś dla każdego. :)
OdpowiedzUsuńZdrowo , pysznie i szybko to spełnienie marzeń
OdpowiedzUsuńHmm wygląda pysznie, do tego proste składniki :) U mnie w domu średnio za zupami przepadają, więc przeważnie jak mam ochotę to gotuję tylko dla siebie jakieś warzywne:)
OdpowiedzUsuńgłodna sie własnie zrobiłam...
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie...Polecam użycie świeżej kolendry do dekoracji zamiast pietruszki - wygląda identycznie, ale nadaje cudownego aromatu zupom :)
OdpowiedzUsuńyummy! It looks delicious!
OdpowiedzUsuńxx
Pięknie podana i pewnie smakowała wybornie! ściskam
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :) az zglodnialam
OdpowiedzUsuńżyczę miłego dnia :) do WYGRANIA u mnie pudełko Glossybox!
www.nataliamajmonroe.blogspot.com
I znów jest pysznie u Ciebie, aż mi ślinka leci. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno była bardzo pyszna ta zupa. A jak fajnie podana! :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jeszcze nie robiłam...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńThat looks delicious ♥
OdpowiedzUsuńOj bardzo lubię szybkie dania, bo również ostatnio ścigam się z czasem i sama nie wiem co jest z Tym czasem grane. Dzieci są już dorosłe i nie muszę się nimi zajmować, teoretycznie powinnam mieć luz, a tu co? Każda godzina dnia zajęta co do sekundy. Marzę o wolnym od WSZYSTKIEGO! Czy ja do licha może już zwolniłam obroty i stąd te kłopoty...
OdpowiedzUsuńZauważyłam, że wszystkie twoje zdjęcia kulinarne są perfekcyjnie zrobione, naprawdę podziwiam :)
Sorki - nie zauważyłam, że napisałam Twoje z małej litery. Po przeczytaniu usuń ten dopisek proszę :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda ta Twoja zupa.
OdpowiedzUsuń