sobota, 1 marca 2014

Gulab jamun - indyjskie pączki






     W tłusty czwartek miałam ważny wyjazd więc poczęstowałam się pączkiem z cukierni. Obejrzałam Wasze blogi z wyśmienitymi pączkami. Każdy przepis nieco inny, a dekoracje – aż zachwyt bierze jak kreatywne są blogerki!
Tak mi się żal trochę zrobiło, że u mnie nic słodkiego, czwartkowego, a za niedługo śledź, Popielec i Post. Przypomniało mi się, że kiedyś biorąc udział w bardzo ciekawym szkoleniu poznałam dziewczynę, która przez jakiś czas mieszkała w Indiach. Kiedy były przerwy ona opowiadała o tym niezwykłym, bardzo różnorodnym kraju. Nasłuchałam się wtedy wielu ciekawych historii i zanotowałam kilka przepisów. Jednym z nich był tradycyjny indyjski deser, trochę przypominający pączki i nazywany gulab jamun.  Ponoć jako pierwszy przyrządził go szef kuchni Sajjan Dhillon dla króla Jalalabadu. Gulab jamun bardzo często podawane są na hinduskich weselach.

     Może rzeczywiście wyglądem przypominają trochę pączki, bowiem smażone są w głębokim oleju, ale poza tym z tradycyjnymi pączkami niewiele mają wspólnego. Głównym składnikiem jest mleko w proszku, a dodatkiem słodki syrop. Kulki z ciasta są małe – takie na jeden kęs. Są rzeczywiście pyszne i bardzo, bardzo słodkie. Sos do pączków zrobiłam po swojemu, bowiem najczęściej jako dodatku używa się szafranu, którego akurat nie miałam.


Gulab jamun

Składniki:
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • ½ szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 płaskie łyżki masła
  • ½ szklanki mleka
  • mała łyżeczka octu
olej do smażenia




Składniki na syrop
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 2 cytryn
  • gwiazdka anyżu
  • 1-2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu





Jak zrobić ciasto na gulab jamun?
- wsyp do miski wszystkie suche składniki, wymieszaj
- roztop masło, dodaj do niego mleko i powoli, wyrabiając dodawaj do ciasta, dodaj ocet i wymieszaj ciasto na jednolitą masę
- pozostaw ciasto na 15-20 min.
- formuj małe kuli i smaż w oleju nagrzanym do 160 stopni 4-5 min.
- po wyjęciu z tłuszczu połóż pączki na papierowym ręczniku
- kiedy lekko przestygną dodaj je do syropu, tam powinny poleżeć przynajmniej godzinę

Jak zrobić syrop?
- dodaj wszystkie składniki do garnka, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu 20-30 min.
- syrop lekko przestudź i włóż do niego gulab jamun


Moja rada:
- kiedy ciasto jest za rzadkie dodaj trochę więcej mąki
- do syropu możesz dodać listki mięty (kiedy ostygnie)
- pączki powinny w syropie poleżeć przynajmniej około godziny
- podawaj w miseczce z odrobiną syropu










Takim maleństwem to można zgrzeszyć nawet przy diecie :)


29 komentarzy:

  1. wow... indyjskie pączki :)
    ciekawe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawy przepis, nigdy jeszcze o takich "pączkach" nie słyszałam, muszę wypróbować:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie podane, nigdy takich nie jadłam, z wielką przyjemnością spróbowałabym pączka w nowym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda to wspaniale i domyślam się, że bardzo by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O takich pączusiach jeszcze nie słyszałam, ale zapowiadają się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Great job Ava . Going to have to try theses out looks yummy.

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł na pączki ale ja mam już iść dość jak na razie:d przejadłam się:)

    OdpowiedzUsuń
  8. zadziwiasz swoimi pomysłami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł i przepis:) uwielbiam Twoje posty, zawsze mnie pozytywnie zaskakują.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki fajny przepis,wyglądaja mega apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaskakujące z mleka w proszku - fajny ten przepis, wypróbuję ! Zdjęcia ładne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz widzę takie danie, ale mega smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. jadłam w wersji restauracynej i niestety wówczas nie przypadły mi zupełnie do gustu:( może takie domowe, kto wie?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich jeszcze nie znam, ale chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie znam takich pączusiów, ale wyglądają baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. piękne te Twoje pączki, takie równiutkie i złociste, super! takich w słodkiej zalewie to nie jadłam, ale jak pojadę do Indii to spróbuję :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjne są te pączusie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pieknie wygladaja! W koncu musze i te zrobic kiedys:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze takich nie robiłam ale wyglądają apetycznie...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglądają niesamowicie apetycznie <3 !

    OdpowiedzUsuń
  21. Prezentują się bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie bym spróbowałą, bo wyglądają bardzo apetycznie:) Uściski wiosenne kochana

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo oryginalne, wyglądają świetnie i na pewno tak smakują. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Indyjskie słodycze kojarzą mi się z tym, że są obłędnie słodkie, więc muszą być naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  25. zapowiadają się super, a do tego ten syrop- sama rozkosz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)