W
tłusty czwartek miałam ważny wyjazd więc poczęstowałam się pączkiem z cukierni.
Obejrzałam Wasze blogi z wyśmienitymi pączkami. Każdy przepis nieco inny, a
dekoracje – aż zachwyt bierze jak kreatywne są blogerki!
Tak
mi się żal trochę zrobiło, że u mnie nic słodkiego, czwartkowego, a za niedługo
śledź, Popielec i Post. Przypomniało mi się, że kiedyś biorąc udział w bardzo
ciekawym szkoleniu poznałam dziewczynę, która przez jakiś czas mieszkała w
Indiach. Kiedy były przerwy ona opowiadała o tym niezwykłym, bardzo różnorodnym
kraju. Nasłuchałam się wtedy wielu ciekawych historii i zanotowałam kilka
przepisów. Jednym z nich był tradycyjny indyjski deser, trochę przypominający
pączki i nazywany gulab jamun. Ponoć
jako
pierwszy przyrządził go szef kuchni Sajjan Dhillon dla króla Jalalabadu. Gulab
jamun bardzo często podawane są na hinduskich weselach.
Może
rzeczywiście wyglądem przypominają trochę pączki, bowiem smażone są w głębokim
oleju, ale poza tym z tradycyjnymi pączkami niewiele mają wspólnego. Głównym
składnikiem jest mleko w proszku, a dodatkiem słodki syrop. Kulki z ciasta są
małe – takie na jeden kęs. Są rzeczywiście pyszne i bardzo, bardzo słodkie. Sos
do pączków zrobiłam po swojemu, bowiem najczęściej jako dodatku używa się
szafranu, którego akurat nie miałam.
Gulab jamun
Składniki:
- 1 szklanka mleka w proszku
- ½ szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 3 płaskie łyżki masła
- ½ szklanki mleka
- mała łyżeczka octu
Składniki na
syrop
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- sok z 2 cytryn
- gwiazdka anyżu
- 1-2 laski cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Jak zrobić ciasto na gulab jamun?
- wsyp do
miski wszystkie suche składniki, wymieszaj
- roztop
masło, dodaj do niego mleko i powoli, wyrabiając dodawaj do ciasta, dodaj ocet
i wymieszaj ciasto na jednolitą masę
- pozostaw
ciasto na 15-20 min.
- formuj
małe kuli i smaż w oleju nagrzanym do 160 stopni 4-5 min.
- po wyjęciu
z tłuszczu połóż pączki na papierowym ręczniku
- kiedy
lekko przestygną dodaj je do syropu, tam powinny poleżeć przynajmniej godzinę
Jak zrobić syrop?
- dodaj
wszystkie składniki do garnka, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym
ogniu 20-30 min.
- syrop
lekko przestudź i włóż do niego gulab jamun
Moja rada:
- kiedy ciasto
jest za rzadkie dodaj trochę więcej mąki
- do syropu
możesz dodać listki mięty (kiedy ostygnie)
- pączki powinny w syropie poleżeć przynajmniej około godziny
- podawaj w miseczce z odrobiną syropu
- pączki powinny w syropie poleżeć przynajmniej około godziny
- podawaj w miseczce z odrobiną syropu
wow... indyjskie pączki :)
OdpowiedzUsuńciekawe :-)
Ale ciekawy przepis, nigdy jeszcze o takich "pączkach" nie słyszałam, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Świetnie podane, nigdy takich nie jadłam, z wielką przyjemnością spróbowałabym pączka w nowym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńBuonoooo
OdpowiedzUsuńwygląda to wspaniale i domyślam się, że bardzo by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńO takich pączusiach jeszcze nie słyszałam, ale zapowiadają się pysznie:)
OdpowiedzUsuńGreat job Ava . Going to have to try theses out looks yummy.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na pączki ale ja mam już iść dość jak na razie:d przejadłam się:)
OdpowiedzUsuńzadziwiasz swoimi pomysłami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i przepis:) uwielbiam Twoje posty, zawsze mnie pozytywnie zaskakują.
OdpowiedzUsuńJaki fajny przepis,wyglądaja mega apetycznie:))
OdpowiedzUsuńZaskakujące z mleka w proszku - fajny ten przepis, wypróbuję ! Zdjęcia ładne.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie danie, ale mega smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńjadłam w wersji restauracynej i niestety wówczas nie przypadły mi zupełnie do gustu:( może takie domowe, kto wie?:)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie znam, ale chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńhmm....bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńNie znam takich pączusiów, ale wyglądają baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpiękne te Twoje pączki, takie równiutkie i złociste, super! takich w słodkiej zalewie to nie jadłam, ale jak pojadę do Indii to spróbuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne są te pączusie :-)
OdpowiedzUsuńPieknie wygladaja! W koncu musze i te zrobic kiedys:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie robiłam ale wyglądają apetycznie...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńchętnie spróbujemy:)
OdpowiedzUsuńwyglądają niesamowicie apetycznie <3 !
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowałą, bo wyglądają bardzo apetycznie:) Uściski wiosenne kochana
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne, wyglądają świetnie i na pewno tak smakują. :)
OdpowiedzUsuńIndyjskie słodycze kojarzą mi się z tym, że są obłędnie słodkie, więc muszą być naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńzapowiadają się super, a do tego ten syrop- sama rozkosz
OdpowiedzUsuń