poniedziałek, 24 marca 2014

Wielkanocne jajka z awokado - Easter eggs with avocado







    Jajka to główny atrybut Wielkanocy. Goszczą w tym czasie chyba w każdym polskim domu. Każdy stara się je zrobić w sposób wyjątkowy, bowiem stanowią nie tylko wykwintne danie, ale są również ozdobą wielkanocnego stołu. Dodatek awokado podnosi nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne tego dania. 


Jajka faszerowane awokado

Składniki:
  • 4 jajka (lub więcej)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego koperku i rzeżuchy 
  • 1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta płynnego miodu
  • 2 -3 łyżeczki parmezanu
  • sól do smaku

Jak to zrobić?

- ugotuj jajka na twardo, obierz i wydrąż żółtka
- rozdrobnij żółtka widelcem, wydrąż awokado i rozdrobnij widelcem
- połącz żółtka z awokado, dodaj pozostałe składniki, dopraw solą
- gładką masę przełóż do szprycy i napełnij wydrążone jajka
- ozdób według uznania


Moja rada:

- aby wokół żółtka nie było ciemnej otoczki, jajka obierz zaraz po ugotowaniu
- jeśli masa jest za sucha możesz dodać odrobinę majonezu










Czy jajka z awokado to dobry pomysł?





23 komentarze:

  1. wiosna!!! u Ciebie juz wiosna!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi sie ze mega kaloryczny , ale tez mocno witaminowy :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. o takie wersji nie słyszałam, ale wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobnie w zeszłym roku mniammm ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, zrobię na święta, już spisuje przepis...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej! To danie jest idealne;) Uwilbiam jajka na twardo ale w moim domu jem je tylko ja;) Trudno będzie więcej dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wyglądają i na pewno też tak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  8. Może kaloryczność tego posiłku nie jest mała ale za to spożyte tłuszcze są zdrowe. Ciekawe tylko jak smakuje. Dodaje do swojej listy do przetestowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, to są dobre tłuszcze. Robię jeszcze z samym awokado, bez żółtek:)

      Usuń
  9. Przed nami święto z duzą ilością jaj:)) Apetyczne,biore przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne jajeczka. Jaka piękna ozdoba na stole. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na jajka, coś innego i oryginalnego. Pięknie podane ,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja avocado nie lubię, ale jajka mogą być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak takie jajeczka i smakują i pięknie wyglądają. Ja robię różne kolory farszu. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nigdy nie próbowałam takiego połączenia, ale wpisuję sobie do kalendarza, żeby zajrzeć tu przed Wielkanocą. Mój nos mi mówi, że to może być dobre połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wyglądają ! Nie lubię a awokado ale w takiej wersji kto wie ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Wygląda pysznie. Ja jednak najbardziej lubię klasyczne jajko w szynce i galarecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudnie się prezentują, a pewnie jeszcze lepiej smakują!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł, a jak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jajka wyglądają obłednie, chętnie spróbuję! Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze na Wielkanoc robię jajka faszerowane, ale takich z awokado nie robiłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)