Jajka to główny atrybut Wielkanocy. Goszczą w tym czasie chyba w każdym polskim domu. Każdy stara się je zrobić w sposób wyjątkowy, bowiem stanowią nie tylko wykwintne danie, ale są również ozdobą wielkanocnego stołu. Dodatek awokado podnosi nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne tego dania.
Jajka faszerowane awokado
Składniki:
- 4 jajka (lub więcej)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego koperku i rzeżuchy
- 1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta płynnego miodu
- 2 -3 łyżeczki parmezanu
- sól do smaku
Jak to zrobić?
- ugotuj jajka na twardo, obierz i wydrąż żółtka
- rozdrobnij żółtka widelcem, wydrąż awokado i rozdrobnij widelcem
- połącz żółtka z awokado, dodaj pozostałe składniki, dopraw solą
- gładką masę przełóż do szprycy i napełnij wydrążone jajka
- ozdób według uznania
Moja rada:
- aby wokół żółtka nie było ciemnej otoczki, jajka obierz zaraz po ugotowaniu
wiosna!!! u Ciebie juz wiosna!!! :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie ze mega kaloryczny , ale tez mocno witaminowy :):):)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńzjadałabym takie jajeczko :)
OdpowiedzUsuńo takie wersji nie słyszałam, ale wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńRobiłam podobnie w zeszłym roku mniammm ;)
OdpowiedzUsuńO tak, zrobię na święta, już spisuje przepis...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńJej! To danie jest idealne;) Uwilbiam jajka na twardo ale w moim domu jem je tylko ja;) Trudno będzie więcej dla mnie!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają i na pewno też tak smakują.
OdpowiedzUsuńMoże kaloryczność tego posiłku nie jest mała ale za to spożyte tłuszcze są zdrowe. Ciekawe tylko jak smakuje. Dodaje do swojej listy do przetestowania :D
OdpowiedzUsuńMasz rację, to są dobre tłuszcze. Robię jeszcze z samym awokado, bez żółtek:)
UsuńPrzed nami święto z duzą ilością jaj:)) Apetyczne,biore przepis:))
OdpowiedzUsuńAle piękne jajeczka. Jaka piękna ozdoba na stole. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na jajka, coś innego i oryginalnego. Pięknie podane ,mniam :)
OdpowiedzUsuńJa avocado nie lubię, ale jajka mogą być dobre :)
OdpowiedzUsuńO tak takie jajeczka i smakują i pięknie wyglądają. Ja robię różne kolory farszu. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam takiego połączenia, ale wpisuję sobie do kalendarza, żeby zajrzeć tu przed Wielkanocą. Mój nos mi mówi, że to może być dobre połączenie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają ! Nie lubię a awokado ale w takiej wersji kto wie ?
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda pysznie. Ja jednak najbardziej lubię klasyczne jajko w szynce i galarecie ;)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentują, a pewnie jeszcze lepiej smakują!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a jak pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńjajka wyglądają obłednie, chętnie spróbuję! Ściskam
OdpowiedzUsuńZawsze na Wielkanoc robię jajka faszerowane, ale takich z awokado nie robiłam jeszcze.
OdpowiedzUsuń