W śląskiej kuchni na Wigilię nie może zabraknąć tzw. zielonych opiekanych śledzi. Ten przysmak przygotowuje się 2-3 dni przed Wigilią, bowiem musi skruszeć i nabrać aromatu. Danie to bardzo równoważy smak wielorakich potraw i poprawia trawienie. W ubiegłym roku też pisałam na blogu o zielonych śledziach http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2012/12/zorganizuj-swieta-sledzie-opiekane-i.html W tym roku trochę łatwiejsza wersja zrobienia karmelu.
Opiekane śledzie
Składniki:
- 1 kg zielonych śledzi
- mąka
- olej do smażenia
Jak zrobić śledzie?
- śledzie opłucz, zalej wodą i pozostaw w lodówce na noc
- odsącz śledzie na sitku, przekrój na pół i z każdej połówki delikatnie zdejmij skórkę
- każdą połówkę przekrój na pół, obtaczaj w mące i kładź na rozgrzany olej
- smaż z każdej strony 2-3 min.
- po usmażeniu, połóż na papierowy ręcznik,
- układaj śledzie w misce warstwami i zalej jeszcze letnią zalewą
- w zalewie, w chłodnym miejscu śledzie powinny "poleżeć"2-3 dni
- po tym czasie skruszeją i nabiorą aromatu
Zalewa do śledzi:
Składniki:
- smaż z każdej strony 2-3 min.
- po usmażeniu, połóż na papierowy ręcznik,
- układaj śledzie w misce warstwami i zalej jeszcze letnią zalewą
- w zalewie, w chłodnym miejscu śledzie powinny "poleżeć"2-3 dni
- po tym czasie skruszeją i nabiorą aromatu
Zalewa do śledzi:
Składniki:
- cebula
- marchewka
- przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
- 1-2 łyżeczki gorczycy
- 2-3 liście laurowe
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- łyżeczka rodzynek
- /woda około 2 litry
Jak zrobić zalewę do śledzi?
- obierz i pokrój cebulę w piórka
- obierz marchewkę i pokrój w plastry
- dodaj warzywa i wszystkie przyprawy /bez cukry i octu/ do garnka i gotuj 10- 15 min.
- zrób karmel: do garnka wlej 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru, gotuj tak długo aż powstanie złocisty syrop
- dolej do niego trochę wody z zalewy, gotuj aż wszystko się dokładnie rozpuści, dodaj złocisty płyn do garnka z przyprawami
- dodaj ocet i szczyptę soli i rodzynki
- kiedy zalewa będzie letnia dodaj ją do śledzi
Moja rada:
- uważaj na karmel, nie może być brązowy bo będzie gorzki
- zalewy powinno być trochę więcej bo śledzie ją wchłaniają i zazwyczaj trzeba po jakimś czasie dolać
- smak zalewy /kwaśne -słodkie/ zrób wg swoich preferencji
Wygląda pysznie. <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam sledzie :)
OdpowiedzUsuńI za takie dania uwielbiam te świeta,pychota:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie na Wigilię :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam sałatkę według Pani przepisu:
http://przepisownik.blogspot.com/2013/12/saatka-z-pomidorow-i-awokado.html
Pyszna :)
Bardzo mi miło, buziaki :)
UsuńBardzo lubię jeść tę wersję śledzi. Pyszne!
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja na śledzia, zdecydowanie do wypróbowania kiedyś :)
OdpowiedzUsuńNie mogę doczekać się wigilijnych specjałów;) Wesołych Świąt kochana, smacznych(a u Ciebie na pewno takie będą), dużo zdrówka i miłości;) Buziaczki
OdpowiedzUsuńA ja jednak nie przepadam za śledziami. Wyglądają świetnie i pewnie są zdrowe, ale niestety - moja strata. :)
OdpowiedzUsuńŻyczę radosnego świętowania. Wszystkiego dobrego. Pozdrawiam ciepło!!!
OdpowiedzUsuńDelicious!!!
OdpowiedzUsuń❊..(
✿.(,)
❊|::::|.☆¸.¤ª“˜¨
✿|::::|)/¸.¤ª“˜¨˜“¨
❊|::¸.¤ª“˜¨¨˜“¨
✿%¤ª“˜¨¨ᴳᴼᴼᴰ
❊#ª“˜¨ ᴺᴵᴳᴴᵀ﹗
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo 2014!!!
Besos, desde España, Marcela♥
Hola Ava. Este plato de pescado tiene que estar fabuloso. Me encanta.
OdpowiedzUsuńTe deseo que tengas una muy Feliz Navidad y que la disfrutes en unión de tu familia.
¡¡¡Feliz Navidad!!!
Saludos
Thank you. Merry Christmas!
UsuńLooks super tasty!!! Thank You for sharing such a nice post!
OdpowiedzUsuńWish you a blessed day ahead!
www.svetusvet.com
Thank you. Merry Christmas!
UsuńWesołych Świąt! a śledzie bardzo lubię....:)
OdpowiedzUsuńMiałam raz okazję jeść tak przyrządzone śledzie i bardzo mi smakowały. Dziękuję za przepis, spróbuję na pewno ! Pozdrawiam jeszcze świątecznie- M.
OdpowiedzUsuń