niedziela, 22 grudnia 2013

Wigilijne zielone śledzie - Christmas Eve green herrings







     W śląskiej kuchni na Wigilię nie może zabraknąć tzw. zielonych opiekanych śledzi. Ten przysmak przygotowuje się 2-3 dni przed Wigilią, bowiem musi skruszeć i nabrać aromatu. Danie to bardzo równoważy smak wielorakich potraw i poprawia trawienie. W ubiegłym roku też pisałam na blogu o zielonych śledziach http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2012/12/zorganizuj-swieta-sledzie-opiekane-i.html  W tym roku trochę łatwiejsza wersja zrobienia karmelu.


Opiekane śledzie

Składniki:
  • 1 kg zielonych śledzi
  • mąka
  • olej do smażenia

Jak zrobić śledzie?
- śledzie opłucz, zalej wodą i pozostaw w lodówce na noc
- odsącz śledzie na sitku, przekrój na pół i z każdej połówki delikatnie zdejmij skórkę
- każdą połówkę przekrój na pół, obtaczaj w mące i kładź na rozgrzany olej
- smaż z każdej strony 2-3 min.
- po usmażeniu, połóż na papierowy ręcznik,
- układaj śledzie w misce warstwami i zalej jeszcze letnią zalewą
- w zalewie, w chłodnym miejscu śledzie powinny "poleżeć"2-3 dni
- po tym czasie skruszeją i nabiorą aromatu


Zalewa do śledzi:

Składniki:
  • cebula
  • marchewka
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
  • 1-2 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego lub winnego
  • łyżeczka rodzynek
  • /woda około 2 litry

Jak zrobić zalewę do śledzi?

- obierz i pokrój cebulę w piórka
- obierz marchewkę i pokrój w plastry
- dodaj warzywa i wszystkie przyprawy /bez cukry i octu/ do garnka i gotuj 10- 15 min.
- zrób karmel: do garnka wlej 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru, gotuj tak długo aż powstanie złocisty syrop
- dolej do niego trochę wody z zalewy, gotuj aż wszystko się dokładnie rozpuści, dodaj złocisty płyn do garnka z przyprawami
- dodaj ocet i szczyptę soli i rodzynki
- kiedy zalewa będzie letnia dodaj ją do śledzi


Moja rada:

- uważaj na karmel, nie może być brązowy bo będzie gorzki
- zalewy powinno być trochę więcej bo śledzie ją wchłaniają i zazwyczaj trzeba po jakimś czasie dolać
- smak zalewy /kwaśne -słodkie/ zrób wg swoich preferencji











17 komentarzy:

  1. I za takie dania uwielbiam te świeta,pychota:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie na Wigilię :)


    Zrobiłam sałatkę według Pani przepisu:

    http://przepisownik.blogspot.com/2013/12/saatka-z-pomidorow-i-awokado.html

    Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię jeść tę wersję śledzi. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa propozycja na śledzia, zdecydowanie do wypróbowania kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogę doczekać się wigilijnych specjałów;) Wesołych Świąt kochana, smacznych(a u Ciebie na pewno takie będą), dużo zdrówka i miłości;) Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jednak nie przepadam za śledziami. Wyglądają świetnie i pewnie są zdrowe, ale niestety - moja strata. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Życzę radosnego świętowania. Wszystkiego dobrego. Pozdrawiam ciepło!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Delicious!!!
    ❊..(
    ✿.(,)
    ❊|::::|.☆¸.¤ª“˜¨
    ✿|::::|)/¸.¤ª“˜¨˜“¨
    ❊|::¸.¤ª“˜¨¨˜“¨
    ✿%¤ª“˜¨¨ᴳᴼᴼᴰ
    ❊#ª“˜¨ ᴺᴵᴳᴴᵀ﹗
    Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo 2014!!!
    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Hola Ava. Este plato de pescado tiene que estar fabuloso. Me encanta.
    Te deseo que tengas una muy Feliz Navidad y que la disfrutes en unión de tu familia.
    ¡¡¡Feliz Navidad!!!
    Saludos

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks super tasty!!! Thank You for sharing such a nice post!
    Wish you a blessed day ahead!

    www.svetusvet.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wesołych Świąt! a śledzie bardzo lubię....:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miałam raz okazję jeść tak przyrządzone śledzie i bardzo mi smakowały. Dziękuję za przepis, spróbuję na pewno ! Pozdrawiam jeszcze świątecznie- M.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)