Brukselka - źródło zdrowia i urody
Pochodzi z Belgii i jest potomkinią kapuścianej linii warzyw. W małej
główce kryje się prawdziwa skarbnica witamin: A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K, zawiera
dużo dobroczynnego beta-karotenu. Ze względu na zawartość związków azotowych,
zwanych indolami, które przyspieszają przemianę estrogenu i powodują wydalanie
jego nadmiaru, ma dobroczynny wpływ na zdrowie kobiet. Powinny ją także jeść kobiety w ciąży, bowiem jest skarbnicą kwasu foliowego.
Chroni
organizm przed rakiem jelita grubego, żołądka. Często też brukselkę nazywa się warzywem
młodości bowiem zawiera silne przeciwutleniacze. Małe zielone główki zawierają
mało kalorii i są pomocne w diecie odchudzającej. Brukselka obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na witaminy i inne wartościowe minerały powinny ją jeść dzieci.
Taka mała zielona główka a tyle zdrowia!
Brukselka zapiekana z sezamem
Składniki:
- 200 - 300 g brukselki
- 2-3 łyżeczki sezamu
- 1 czerwona cebula
- ząbek czosnku
- masło do wysmarowania naczynia
- 3-4 łyżki mleka
- woda, 1/2 szklanki mleka i 1/2 łyżeczki cynamonu - do gotowania brukselki
Jak to zrobić?
- brukselkę obierz z wierzchnich liści, natnij końcówki na krzyż i gotuj w wodzie z mlekiem z dodatkiem cynamonu około 8-10 min.
- brukselkę odcedź, naczynie wysmaruj masłem i czosnkiem, ułóż brukselkę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, całość posyp sezamem
- dodaj 3-4 łyżki mleka (to zależy od wielkości naczynia), włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz 20-25 min.
Lubicie brukselkę?
Ciekawy przepis, właśnie zajadam zapiekanke włoską oczywiście z duża zawartością brukselki :) plus brokuły , kalafior , pomidor papryka pod pierzynką z parmezanu ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę!!! Super przepis:))
OdpowiedzUsuńjuż dawno nie jadłam brukselki, a uwielbiam. pamiętam jak moja mama zawsze robiła taką pyszną z jakimś sosem.. :) ah. :) narobiła mi Pani smaka :)
OdpowiedzUsuńhttp://xiness.blogspot.com/
Świetny pomysł! Doskonała alternatywna dla klasycznej, nieco już nudnej zupy warzywnej z brukselką w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Brukselkę bardzo lubię, ale nigdy nie myślałam o tym, że można ją przygotować na inny sposób :) Od dziś brukselka staje się dla mnie bardziej atrakcyjna :)
OdpowiedzUsuńOj Avo, brukselka. Uwielbiam, baaaaaaaaaaaardzo!!! Pozdrawiam. Buziaki!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - bardzo lubię brukselkę :)
OdpowiedzUsuńświetne:) już dawno nie jadłam brukselki:)
OdpowiedzUsuńbrukselkę uwielbiam pod każda postacią, nawet taką prosto z wody :)
OdpowiedzUsuńp.s. Avo, wysłałam Ci maila - dostałaś? :)
Już czytam i wysyłam, przepraszam;)
UsuńMuszę to zrobić, czy dlatego gotować w wodzie z mlekiem żeby nie było goryczki? Kiedyś gotowałam brukselkę i była gorzkawa , czy może coś źle zrobiłam? nie wiem ale spróbuje tak jak Ty :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za gotowaną brukselką ale na surowo mogę zjeść w dużych ilościach :) Będę musiała spróbować kiedyś ją zapiec.
OdpowiedzUsuńLubię brukselkę,smaczne warzywo,i dużo można z niej potraw zrobić.
OdpowiedzUsuńWiem, brukselka zdrowa ale...nie lubię, może w tym wydaniu mi podpasuje...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę!
OdpowiedzUsuńBrukselka nalezy do moich ulubionych warzyw. Wprost zajadam się nią.:-)
OdpowiedzUsuńJadłam taką w zeszłym tygodniu. Pyszna.
OdpowiedzUsuń