poniedziałek, 17 marca 2014

Brukselka - Brussels sprouts






Brukselka  - źródło zdrowia i urody

    Pochodzi z Belgii i jest potomkinią kapuścianej linii warzyw. W małej główce kryje się prawdziwa skarbnica witamin: A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K, zawiera dużo dobroczynnego beta-karotenu. Ze względu na zawartość związków azotowych, zwanych indolami, które przyspieszają przemianę estrogenu i powodują wydalanie jego nadmiaru, ma dobroczynny wpływ na zdrowie kobiet. Powinny ją także jeść kobiety w ciąży, bowiem jest skarbnicą kwasu foliowego.



    Chroni organizm przed rakiem jelita grubego, żołądka. Często też brukselkę nazywa się warzywem młodości bowiem zawiera silne przeciwutleniacze. Małe zielone główki zawierają mało kalorii i są pomocne w diecie odchudzającej. Brukselka obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na witaminy i inne wartościowe minerały  powinny ją jeść dzieci.

Taka mała zielona główka a tyle zdrowia!


Brukselka zapiekana z sezamem

Składniki:
  • 200 - 300 g brukselki
  • 2-3 łyżeczki sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • masło do wysmarowania naczynia
  • 3-4 łyżki mleka
  • woda, 1/2 szklanki mleka i 1/2 łyżeczki cynamonu  - do gotowania brukselki

Jak to zrobić?

- brukselkę obierz z wierzchnich liści, natnij końcówki na krzyż i gotuj w wodzie z mlekiem z dodatkiem cynamonu około 8-10 min.
- brukselkę odcedź, naczynie wysmaruj masłem i czosnkiem, ułóż brukselkę, dodaj  cebulę pokrojoną w piórka, całość posyp sezamem
- dodaj 3-4 łyżki mleka (to zależy od wielkości naczynia), włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz 20-25 min.

Prawda, że pyszna?







Lubicie brukselkę?


17 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, właśnie zajadam zapiekanke włoską oczywiście z duża zawartością brukselki :) plus brokuły , kalafior , pomidor papryka pod pierzynką z parmezanu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brukselkę!!! Super przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  3. już dawno nie jadłam brukselki, a uwielbiam. pamiętam jak moja mama zawsze robiła taką pyszną z jakimś sosem.. :) ah. :) narobiła mi Pani smaka :)

    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Doskonała alternatywna dla klasycznej, nieco już nudnej zupy warzywnej z brukselką w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! Brukselkę bardzo lubię, ale nigdy nie myślałam o tym, że można ją przygotować na inny sposób :) Od dziś brukselka staje się dla mnie bardziej atrakcyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj Avo, brukselka. Uwielbiam, baaaaaaaaaaaardzo!!! Pozdrawiam. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis - bardzo lubię brukselkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne:) już dawno nie jadłam brukselki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. brukselkę uwielbiam pod każda postacią, nawet taką prosto z wody :)


    p.s. Avo, wysłałam Ci maila - dostałaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę to zrobić, czy dlatego gotować w wodzie z mlekiem żeby nie było goryczki? Kiedyś gotowałam brukselkę i była gorzkawa , czy może coś źle zrobiłam? nie wiem ale spróbuje tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za gotowaną brukselką ale na surowo mogę zjeść w dużych ilościach :) Będę musiała spróbować kiedyś ją zapiec.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię brukselkę,smaczne warzywo,i dużo można z niej potraw zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiem, brukselka zdrowa ale...nie lubię, może w tym wydaniu mi podpasuje...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  14. Brukselka nalezy do moich ulubionych warzyw. Wprost zajadam się nią.:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłam taką w zeszłym tygodniu. Pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)