Drogowskazów na zakrętach życia i pomyślnych wiatrów na oceanie wyzwań - 100 lat synku :)
Jak tu nie zrobić tortu na urodziny syna. W marcu to już ostatni tort! Następny będzie dopiero w maju: )
Pomyślałam, że dla dorosłego mężczyzny owoce chyba nie pasują, a nikt u nas nie lubi ciężkich maślanych tortów. Za to każdy oczekuje lekkości i słodkości - takie mają być torty.
Mają uwodzić smakiem i dawać poczucie nienasycenia, a cóż jest lepszego od czekoladowego smaku.
Tort czekoladowo - śmietankowy
Dodatkowo: 1 szklanka soku z pomarańczy - do nasączenia ciasta, mały słoik konfitury wiśniowej, tabliczka białej i tabliczka gorzkiej czekolady 4-5 łyżek oleju roślinnego
Składniki na ciasto ciemne (tortownica o średnicy: 25 cm)
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Jak zrobić ciasto?
- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- dodaj olej, lekko wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki i wszystko delikatnie wymieszaj
- masę wylej na wyłożoną pergaminem tortownicę i piecz 15 - 18 min. w temperaturze 190 stopni
- kiedy ciasto wystygnie przekrój go na dwie części
Składniki na ciasto jasne (tortownica o średnicy 19 cm)
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto?
- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- dodaj olej, lekko wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki i wszystko delikatnie wymieszaj
- masę wylej na wyłożoną pergaminem tortownicę i piecz 20 min. w temperaturze 190 stopni
- kiedy ciasto wystygnie przekrój go na trzy części
Masa mleczno - śmietankowa
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/3 puszki mleka skondensowanego (słodzonego)
- 3-4 łyżeczki soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić masę?
- rozpuść żelatynę w gorącym soku
- ubij śmietankę na puszystą masę, dodaj mleko skondensowane i delikatnie mieszaj
- dodaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj
- masą śmietankowo - mleczną przełóż jasne ciasto (mała tortownica) i włóż na 20-30 min do lodówki
Masa czekoladowa
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki kakao lub tabliczka rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 3/4 puszki skondensowanego mleka w puszcze (słodzonego)
- 4-5 łyżek soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki żelatyny
Jak to zrobić?
- rozpuść żelatynę w gorącym soku
- ubij schłodzoną śmietankę na puszystą masę, delikatnie mieszając dodawaj kakao lub rozpuszczoną czekoladę
- dodawaj stopniowo mleko skondensowane i żelatynę, delikatnie wymieszaj
- duży krążek ciasta lekko nasącz sokiem pomarańczowym i posmaruj konfiturą wiśniową
- wyciągnij z lodówki ciasto z masą śmietankowo-mleczną i połóż je na środku większego ciasta
dookoła dodaj masę czekoladową, powinna być równa z dużą tortownicą
- na drugim krążku ciemnego ciasta połóż na środku krążek z małej tortownicy i obrysuj go nożem
- wycięty okrąg połóż na górę ciasta i schłodź wszystko w lodówce przynajmniej godzinę
Po tym czasie wyjmij ciasto z tortownicy, górę polej białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, a niższą część ciemną czekoladą, ozdób według uznania.
Moja rada:
- kiedy rozpuszczasz czekoladę w kąpieli wodnej dodaj do niej 2-3 łyżki oleju wtedy po zastygnięciu nie będzie twarda i tort będzie się łatwo kroił
wygląda pysznie:) świetna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńJa tu się dwoję, troję, biegać zaczynam, a Ty kobieto droga kusisz tortem mmmm ;P
OdpowiedzUsuńJa też codziennie biegam :)
UsuńA ja muszę skopiować przepis na krem, jeszcze nie próbowałam kremu ze skondensowanego mleka. Za miesiąc urodziny i wtedy zrobię :)
OdpowiedzUsuń...skondensowane, słodzone, ale już nie dodajesz cukru.
Usuńrewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMajstersztyk !
OdpowiedzUsuńDzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńGenialnie zrobiłaś ten tort. Pięknie wygląda. Na pewno smakował. A jubilat pewnie był zachwycony :)
OdpowiedzUsuńJaki on piękny i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle pomysłowe te pięterka :) Wyobrażam sobie jaki jest pyszny. Uwielbiam ciasta z kremem, ale sama nie mam cierpliwości do tak "barokowych" wypieków, więc moje ciasta są bardzo proste i bezkremowe :)
OdpowiedzUsuńJa wlaśnie robie takie przyciezkawe i mam ogromna ochote wqyprobowac ten twoj przepis na słodkie i lekkie kremy.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapewne też smakuje wyśmienicie...a dla syna Ava wszystkiego NAJ!...pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego dla syna :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda ten tort :)
Świetnie wygląda! Bardzo fajny blog ;)
OdpowiedzUsuńno trochę trzeba się przy nim napracować, ale wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Napiszę krótko - Mistrzostwo Świata.
OdpowiedzUsuńChristopher, ja to jestem samouczek, a Ty jesteś prawdziwy Masterchef
UsuńMUSIAŁ byc pyszny! :D zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńzapraszam tez do mnie ;*
mistrzyni! aż mi zabrakło słów:D
OdpowiedzUsuńWOW... Wygląda przepysznie!!! Wiosenne uściski kochana
OdpowiedzUsuńGratulacje!!! Wygląda super, te piętra i ta dekoracja. Musi być bardzo pracochłonny.
OdpowiedzUsuńDużo pewnie zabawy, ale efekt niesamowity! Uwielbiam gdy ktoś robi tort sam, a nie idzie na łatwiznę i kupuje gotowy.
OdpowiedzUsuńPiękny i smakowity!
OdpowiedzUsuńSpóźnione, ale szczere życzenia dla syna. Tort - mistrzostwo świata. Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuń