środa, 26 marca 2014

Urodzinowy tort - Witold's birthday





Drogowskazów na zakrętach życia i pomyślnych wiatrów na oceanie wyzwań - 100 lat synku :)

 

     Jak tu nie zrobić tortu na urodziny syna. W marcu to już ostatni tort! Następny będzie dopiero w maju: )
Pomyślałam, że dla dorosłego mężczyzny owoce chyba nie pasują, a nikt u nas nie lubi ciężkich maślanych tortów. Za to każdy oczekuje lekkości i słodkości - takie mają być torty.
     Mają uwodzić smakiem i dawać poczucie nienasycenia, a cóż jest lepszego od czekoladowego smaku.



Tort czekoladowo - śmietankowy


Dodatkowo: 1 szklanka soku z pomarańczy - do nasączenia ciasta, mały słoik konfitury wiśniowej, tabliczka białej i tabliczka gorzkiej czekolady 4-5 łyżek oleju roślinnego


Składniki na ciasto ciemne (tortownica o średnicy: 25 cm)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Jak zrobić ciasto?

- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- dodaj olej, lekko wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki i wszystko delikatnie wymieszaj
- masę wylej na wyłożoną pergaminem tortownicę i piecz 15 - 18 min. w temperaturze 190 stopni
- kiedy ciasto wystygnie przekrój go na dwie części


Składniki na ciasto jasne (tortownica o średnicy 19 cm)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto?

- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- dodaj olej, lekko wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki i wszystko delikatnie wymieszaj
- masę wylej na wyłożoną pergaminem tortownicę i piecz 20  min. w temperaturze 190 stopni
- kiedy ciasto wystygnie przekrój go na trzy  części





Masa mleczno - śmietankowa

Składniki:
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/3 puszki mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 3-4 łyżeczki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Jak zrobić masę?

- rozpuść żelatynę w gorącym soku
- ubij śmietankę na puszystą masę, dodaj mleko skondensowane i delikatnie mieszaj
- dodaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj
- masą śmietankowo - mleczną przełóż jasne ciasto (mała tortownica) i włóż na 20-30 min do lodówki





Masa czekoladowa

Składniki:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżki kakao lub tabliczka rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka w puszcze (słodzonego)
  • 4-5 łyżek soku pomarańczowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Jak to zrobić?

- rozpuść żelatynę w gorącym soku
- ubij schłodzoną śmietankę na puszystą masę, delikatnie mieszając dodawaj kakao lub rozpuszczoną czekoladę
- dodawaj stopniowo mleko skondensowane i żelatynę, delikatnie wymieszaj
- duży krążek ciasta lekko nasącz sokiem pomarańczowym i posmaruj konfiturą wiśniową
- wyciągnij z lodówki ciasto z masą śmietankowo-mleczną i połóż je na środku większego ciasta
dookoła dodaj masę czekoladową, powinna być równa z dużą tortownicą
- na drugim krążku ciemnego ciasta połóż na środku krążek z małej tortownicy i obrysuj go nożem
- wycięty okrąg połóż na górę ciasta i schłodź wszystko w lodówce przynajmniej godzinę

Po tym czasie wyjmij ciasto z tortownicy, górę polej białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, a niższą część ciemną czekoladą, ozdób według uznania.


Moja rada:

- kiedy rozpuszczasz czekoladę w kąpieli wodnej dodaj do niej 2-3 łyżki oleju wtedy po zastygnięciu nie będzie twarda i tort będzie się łatwo kroił












25 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) świetna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tu się dwoję, troję, biegać zaczynam, a Ty kobieto droga kusisz tortem mmmm ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja muszę skopiować przepis na krem, jeszcze nie próbowałam kremu ze skondensowanego mleka. Za miesiąc urodziny i wtedy zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie zrobiłaś ten tort. Pięknie wygląda. Na pewno smakował. A jubilat pewnie był zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki on piękny i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle pomysłowe te pięterka :) Wyobrażam sobie jaki jest pyszny. Uwielbiam ciasta z kremem, ale sama nie mam cierpliwości do tak "barokowych" wypieków, więc moje ciasta są bardzo proste i bezkremowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wlaśnie robie takie przyciezkawe i mam ogromna ochote wqyprobowac ten twoj przepis na słodkie i lekkie kremy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda i zapewne też smakuje wyśmienicie...a dla syna Ava wszystkiego NAJ!...pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystkiego dobrego dla syna :)
    fajnie wygląda ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda! Bardzo fajny blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. no trochę trzeba się przy nim napracować, ale wygląda wyśmienicie :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Napiszę krótko - Mistrzostwo Świata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Christopher, ja to jestem samouczek, a Ty jesteś prawdziwy Masterchef

      Usuń
  13. MUSIAŁ byc pyszny! :D zjadłabym :D
    zapraszam tez do mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. mistrzyni! aż mi zabrakło słów:D

    OdpowiedzUsuń
  15. WOW... Wygląda przepysznie!!! Wiosenne uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  16. Gratulacje!!! Wygląda super, te piętra i ta dekoracja. Musi być bardzo pracochłonny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dużo pewnie zabawy, ale efekt niesamowity! Uwielbiam gdy ktoś robi tort sam, a nie idzie na łatwiznę i kupuje gotowy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Spóźnione, ale szczere życzenia dla syna. Tort - mistrzostwo świata. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)