czwartek, 20 grudnia 2012

Zorganizuj święta - śledzie opiekane i rolmopsy w roli głównej (4)








    Odkąd pamiętam te dwa rodzaje śledzi gościły w moim domu w każde Święta Bożego Narodzenia i zawsze były przygotowywane kilka dni wcześniej, tak aby zdążyły się zmacerować i przesiąknąć aromatem przypraw i kwaśnej zalewy. Należy je namoczyć w wodzie - o czym pisałam w poprzednim poście (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2012/12/zorganizuj-swieta-dzien-karpia-i.html).

Śledzie rolmopsy:
  • solone matiasy (namoczone dzień wcześniej w zimnej wodzie)
  • kilka ogórków kwaśnych
  • cebula
  • przyprawy

Śledzie opiekane:
  • zielone śledzie
  • mąka
  • oliwa
  • kilka rodzynek
   Najpierw robimy zalewę do śledzi

Przyprawy: gorczyca, kolendra, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec,
Cebula pokrojona w piórka i marchewka pokrojona w słupki


Wkładamy wszystko do wody i gotujemy około 20 min
Dolewamy ocet jabłkowy, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i zagotowujemy






Rolmopsy




Cebulę pokrojoną w piórka przelewamy na sitku wrzącą wodą
Każdy płat kroimy jeszcze na połowę, smarujemy musztardą, kładziemy ogórek, cebulę, zwijamy, spinamy wykałaczką


Układamy w misce
Do tak przygotowanych rolmopsów dodajemy część wystudzonej zalewy octowej
 



W lodówce rolmopsy czekają do Wigilii






Śledzie opiekane 

Najpierw robimy karmel do zalewy octowej

Na dno patelni sypiemy cukier












Karmelizujemy go na złocisty kolor (nigdy za ciemny, bo będzie gorzki)


Do karmelu dodajemy 2 - 3 chochle zalewy, tak aby powstała płynna konsystencja, a karmel się rozpuścił, następnie dolewamy go do reszty zalewy, odkładamy do przestudzenia

Zielone, wymoczone śledzie należy obrać ze skóry i podzielić na płaty.
Ja każdy płat dzielę jeszcze na połowę

Płaty obtaczamy w mące
Smażymy na złoty kolor na oleju

Odsączamy na ręczniku papierowym
Układamy w misce

Zalewamy ostudzona zalewą octową

Dodajemy kilka rodzynek






   Są to dania lekkie, smaczne, dodatkowo ocet jabłkowy wspomaga układ pokarmowy podczas trawienia tłustych i kalorycznych świątecznych potraw. 




Wprawdzie u mnie nic a nic, ale mam nadzieję, że do świąt sypnie!

http://www.youtube.com/watch?v=mN7LW0Y00kE





18 komentarzy:

  1. OO dobre jedzonko i muzyka w tle ach bosko ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, radosnych Świąt Ci życzę.

      Usuń
  2. Ależ one pięknie i apetycznie na Twoich zdjęciach wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności u nas również będzie rybka w occie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota !ja staram się teraz mniej jeść bo święta jak zawsze nie będzie sobie można niczego odmówić hehe

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele bym oddała za taką pasję i talent kulinarny :) Oby tak dalej .

    Wpadnij do mnie.
    http://hushaaabye.blogspot.com
    Na pewno znajdziesz coś dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale to naprawdę nic takiego.

      Usuń
  6. Oby te smakowite święta nadeszły czym prędzej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Boże, aż mi ślinka cieknie!! aaaaaaaaaaaaa hihi

    OdpowiedzUsuń
  8. oo, a to ciekawe.. u mnie śledzi nigdy nie ma na Święta, pomimo że z domowników tylko ja ich nie jadam ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie macie jakąś inną kulinarną tradycję.

      Usuń
  9. wyglądają naprawdę smakowicie:) Tak się dzisiaj z mamą zastanawiałam jak je w tym roku przyrządzić, muszę jej pokazać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. hmmm kuszące propozycje, nie powiem, nie powiem....:D

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam sledzie :) takich opiekanych nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis wykorzystam na imprezę sylwestrową, dziękuję:)
    Pozdrawiam http://asmileoflife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne takie rarytasy, lubię śledzie w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)