Zupy typu krem smakują nawet dzieciom, szczególnie jeśli są z grzankami. Jest wiele różnych typów tych zup. Ja podaję przepis z prawie "białymi" warzywami, gdzie większość stanowi kalafior.
Składniki:
- mały kalafior (nawet wystarczy pół)
- 2 ziemniaki
- pół pietruszki
- kawałek selera
- ząbek czosnku, cebula
- może lecz nie musi być kawałek żółtej papryki
- 2 szklanki mleka
- kilka łyżek śmietanki 12% z kartonika (też można zastąpić mlekiem)
- pół łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- kilka grzanek, świeża pietruszka, gęsty jogurt lub śmietana do ozdoby
Zupa - krem z kalafiora i warzyw - Soup - cream of cauliflower and vegetables
Warzywa z przewagą kalafiora obieramy, płuczemy, wkładamy do garnka z wodą.
Wody prawie tyle co warzyw.
Dodałam jeszcze cebulę i kawałek żółtej papryki.
Gotujemy do miękkości jakieś 20 min.
Wszystko miksujemy (raczej na dwie partie).
W garnku należy rozpuścić łyżkę masła, odstawić i dodać mąkę.
A to moje niezastąpione "mieszadełko" z Ikei.
Wlewamy zmiksowane warzywa i mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy.
Jeśli jest zbyt gęsta można dodać więcej mleka lub nawet trochę wody.
Dodajemy jeszcze do smaku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i i trochę kurkumy (wyostrza smak i nadaje lekko żółtawą barwę).
Grzanki, trochę jogurtu lub śmietany, pietruszka.
W tej wersji dodałam jeszcze dwie ćwiartki jajka.
Moje rady:
Wersja light tej zupy jest bez mąki, masła (czyli bez tzw. zasmażki), śmietany i grzanek i też jest bardzo dobra. Za to pietruszka musi być, ja uwielbiam. Kto nie lubi można zastąpić koperkiem.
Jesli moge, bo to znowu ja, to bardzo podoba mi sie twoj przepis.napewno sprobuje,bo kalafiora uwielbiam.mam z nim problem,bo moj narzeczony nie bardzo przepada,ale za takim kremem,to chyba nie da sie nie przepadac?
OdpowiedzUsuńA teraz zapraszam do mnie
Www.brusselslifebeauty.blog.com
Zrób marchewkową z odrobinka imbiru. Taką faceci lubią.
OdpowiedzUsuń