sobota, 1 września 2012

Modro kapusta – na niedzielny obiad





Kapustę w moim domu zawsze się robiło na niedzielny obiad w sobotę. Nie zapomnę jej smaku i aromatu oraz wyglądu. Jest tyle przepisów na modrą kapustę, że……
Z mojego dzieciństwa pamiętam, że była ona koloru prawie fioletowego, chrupiąca i aromatyczna. Niektóre współczesne przepisy nie mają z tym nic wspólnego, zwłaszcza jeśli kapusta to jakaś blado - fioletowa rozgotowana pulpa. 
Sekret tkwi właśnie w tym, że gotujemy ją w małej ilości wody, dzięki czemu zachowuje swój kolor i aromat, natomiast dodany ocet winny sprawia, że jest bardzo chrupka.

Podaję przepis na pachnącą, aromatyczną i chrupiącą modrą kapustę śląską!

  • Kapusta (modra, czerwona, jak kto woli)
  • Szklanka wody
  • Pół szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • Pieprz
  • Kminek
  • Cebula, olej

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki


  
Mój Bosch świetnie ją szatkuje



Dodajemy cukier, sól, przyprawy...
(czasem dodawało się też kilka śliwek suszonych i pokrojone cząstki jabłka)



Dopiero potem wlewamy wodę, ocet jabłkowy i mieszamy
Kapustę przykrywamy i dusimy około 20 min.
Trzeba zerkać aby się nie przypaliła, czasem trzeba dolać trochę wody.
Po tym czasie odcedzamy (wywaru powinno być bardzo mało).



Na oliwie należy zeszklić cebulę pod przykryciem...
(najlepiej w drugim garnku)


 ... na cebulę wsypać odsączoną kapustę i wymieszać
Degustujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku.



Kapusta z kukurydzą gotowaną i pieczenią


 Kapusta z kluskami śląskimi i pieczenią










1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)