Bruschetta - można ją przygotować na różne sposoby i z pewnością można ją zaliczyć do dań kolacyjnych, bardzo lekkich i przyjemnych. Jest prosta, smaczna ale i wykwintna.
Składniki
- kilka kromek pieczywa
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2-3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeże liście bazylii
Bruschetta
Bazylia, czosnek, pomidory - najlepiej obrane ze skórki.
Wszystko kroimy i mieszamy (jeśli pomidory są jędrne to zostawiam miąższ i pestki).
Skropione oliwą pieczywo kładziemy na rozgrzaną patelnię.
Wiem, że to "nie włoskie", ale ja używam także ciemnego pieczywa.
Kromki lekko nacieramy czosnkiem i kładziemy na nie przygotowane pomidory.
Dopiero teraz solimy, pieprzymy i ozdabiamy bazylią.
smakowicie wygląda:) uwielbiam takie grzaneczki, pycha!
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto i zawsze można gości poczęstować, przynajmniej latem kiedy pomidory są najbardziej pachnące :)
Usuńo! to tez do wyprobowania w najblizszym czasie, super wygladaja az slinka cieknie i hiper proste do zrobienia:)
OdpowiedzUsuń