środa, 26 września 2012

Faszerowana papryka - we wrześniu koniecznie








    Kiedy jest sezon "paprykowy" koniecznie trzeba zrobić paprykę faszerowaną. To jest danie proste i można przy nim fantazjować oraz spełniać kulinarne upodobania bliskich.

Składniki:
  • do papryki: 30 dkg mięsa mielonego, 2 woreczki kaszy jaglanej, 1 jajko, sezonowe zioła, przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatowa), świeża bazylia
  • do sosu: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 papryka (nie musi być), sól pieprz, łyżka oliwy, przecier pomidorowy (słoiczek), puszka krojonych pomidorów
  • sałatka: 1 ogórek, 2 różyczki kalafiora, 5 pomidorków koktajlowych, garść borówek amerykańskich, 3 łyżki jogurtu, sól, pieprz, koperek
  • 1 - 2 bułki, masło czosnkowo-ziołowe (łyżka masła, mały ząbek czosnku, trochę kurkumy, zioła)

Papryka faszerowana



Warzywa do sosu "szklimy" na oliwie




Dodajemy przyprawy przecier i pomidory z puszki




Papryki obieramy , zostawiamy "wieczka"




Gotujemy kaszę, łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy, zioła, jajko, mieszamy na lekkim ogniu i napełniamy papryki






 Papryki układamy w garnku (na spodzie powinno być trochę wody), zamykamy "paprykowymi wieczkami"


Dodajemy wcześniej przygotowany sos i 1 - 2 szklanki wody, lekko obracamy garnkiem, aby się wszystko połączyło, dodajemy bazylię. Ja dodałam jeszcze 4 pomidorki koktajlowe na górę. Gotujemy na lekkim ogniu 40 - 50 min. Gdyby odparowało za dużo płynu uzupełniamy.



Przygotowujemy sałatkę, wszystkie składniki kroimy, solimy, pieprzymy, dodajemy jogurt i mieszamy

 Bułka dla łasuchów


 Dla tych co muszą mieć pieczywo przygotowujemy bułkę. Masło łączymy z ziołami, czosnkiem i kurkumą



 Bułkę nacinamy, smarujemy masłem




Bułkę umieszczamy w folii i wkładamy na 4 min. do piekarnika




Papryka faszerowana light



 Papryka faszerowana dla "łasuchów"

Moje rady: farsz do papryki należy dobrze doprawić, jeśli sami mielimy mięso do dobrze jest dodać mały kawek bardzo chudego boczku, jest wtedy lepszy aromat. Sos także powinien być dobrze doprawiony, można dodać odrobinę papryczki chili (jeśli nie karmimy dzieci).





10 komentarzy:

  1. mmm, jak to pysznie wygląda! <3 pozdrawiam i obserwuję ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowana papryke! u mnie juz byla w tym roku tez :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, ależ genialny obiadek! a te bułeczki to mnie zachwyciły!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie są :) z tym zgadzam się całkowicie! pozdrawiam i czekam na nowości ;*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)