Tort bezowy jest łatwy i bardzo pyszny zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi sezonowymi owocami. Jeśli planujemy go dla gości to należy go zrobić dzień wcześniej. Właściwie nie może się nie udać, a zachwyci każdego.
Składniki:
- 6 białek
- 30 dkg cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
- śmietana kremówka ( 30% lub 36%), kubek lub kartonik 250 ml
- 1/2 kg owoców (maliny, borówki, truskawki...)
- 1 śnieżka do ubijania waniliowa
Tort bezowy
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy jakieś 5-6 min aż masa zrobi się szklista i błyszcząca, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Ja zawsze wykładam dużą blaszkę z piekarnika papierem i na nią wykładam masę, robiąc dwa stykające się ze sobą owalne koła. Właśnie ze względu na to, że masa bezowa piecze - suszy się ok 1,5 - 2 godz.
Zresztą to wcale nie muszą być równe okrągłe krążki, co dodaje ciastu jeszcze większego uroku.
Masę bezową wkładamy do piekarnika, 120 -130 stopni na jakieś 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy - suszymy jeszcze jakieś 1,5 godz.
Po tym czasie, aż lekko ostygnie odrywamy papier i odwracamy.
Przygotowujemy owoce.
Ubijamy śmietanę
Dodajemy Śnieżkę (to tak dla bezpieczeństwa, aby śmietana się nie rozpłynęła, zwłaszcza w upały.
Na bezę kładziemy śmietanę, owoce...
...i przykrywamy drugą bezą. Wkładamy do lodówki.
Przed podaniem ozdabiamy owocami i świeżą miętą.
Bardzo ciekawy blog, smaczne potrawy, faktycznie mogą inspirować! :-) Tak trzymać!!! Powodzenia i radości z prowadzenia bloga!
OdpowiedzUsuństyl-szyk-elegancja.blogspot.com
Dziękuję, bardzo lubię takie blogi jak Wasz i z przyjemnością będę tam zaglądać. Jest o czym poczytać.
UsuńWitaj :) Z przyjemnością czytam blogi, takie jak Twój :). Bardzo mi się tu podoba :). Może zechciałabyś wpaść do mnie ? Jestem pewna, że znajdziesz coś dla siebie :) http://www.hushaaabye.blogspot.com :) Zapraszam Cię do obserwowanych, mam nadzieję, że będziesz zadowolona :) Pozdrawiam serdecznie :*:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Byłam, zobaczyłam i jest naprawdę ciekawie. Będę zaglądać z pewnością.
Usuńo, idę też coś sobie zrobić dobrego do jedzenia bo nabrałam ochoty (;
OdpowiedzUsuńJak dzisiaj zrobisz, jutro zapewniony zachwyt tych co beda jedli!
Usuńwygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń...i smakuje też
UsuńMmmm, uwielbiam ciasto bezowe, a już najlepsze jest roboty mojej mamy ^^
OdpowiedzUsuńMasz rację. Pozdrawiam.
UsuńŚwietnie wygląda, dobrze, że przypomniałaś mi o cieście bezowym bo dawno nie robiłam Pavlovej a bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTak, masz rację pierwsza podstawowa wersja to tort Pavlowa,ale teraz to już jest wersji chyba ze sto!
OdpowiedzUsuńmniamuśność
OdpowiedzUsuń