sobota, 8 września 2012

Tort bezowy - lekki letni przysmak





    Tort bezowy jest łatwy i bardzo pyszny zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi sezonowymi owocami. Jeśli planujemy go dla gości to należy go zrobić dzień wcześniej. Właściwie nie może się nie udać, a zachwyci każdego.


Składniki:
  • 6 białek
  • 30 dkg cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • śmietana kremówka ( 30% lub 36%), kubek lub kartonik 250 ml
  • 1/2 kg owoców (maliny, borówki, truskawki...)
  • 1 śnieżka do ubijania waniliowa



Tort bezowy


Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy jakieś 5-6 min aż masa zrobi się szklista i błyszcząca, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Ja zawsze wykładam dużą blaszkę z piekarnika papierem i na nią wykładam masę, robiąc dwa stykające się ze sobą owalne koła. Właśnie ze względu na to, że masa bezowa piecze - suszy się ok 1,5 - 2 godz.
Zresztą to wcale nie muszą być równe okrągłe krążki, co dodaje ciastu jeszcze większego uroku.



 Masę bezową wkładamy do piekarnika, 120 -130 stopni na jakieś 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy  - suszymy jeszcze jakieś 1,5 godz.
Po tym czasie, aż lekko ostygnie odrywamy papier i odwracamy.





Przygotowujemy owoce. 


Ubijamy śmietanę


Dodajemy Śnieżkę (to tak dla bezpieczeństwa, aby śmietana się nie rozpłynęła, zwłaszcza w upały.



Na bezę kładziemy śmietanę, owoce...



...i przykrywamy drugą bezą. Wkładamy do lodówki.




Przed podaniem ozdabiamy owocami i świeżą miętą.



13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy blog, smaczne potrawy, faktycznie mogą inspirować! :-) Tak trzymać!!! Powodzenia i radości z prowadzenia bloga!
    styl-szyk-elegancja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo lubię takie blogi jak Wasz i z przyjemnością będę tam zaglądać. Jest o czym poczytać.

      Usuń
  2. Witaj :) Z przyjemnością czytam blogi, takie jak Twój :). Bardzo mi się tu podoba :). Może zechciałabyś wpaść do mnie ? Jestem pewna, że znajdziesz coś dla siebie :) http://www.hushaaabye.blogspot.com :) Zapraszam Cię do obserwowanych, mam nadzieję, że będziesz zadowolona :) Pozdrawiam serdecznie :*:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Byłam, zobaczyłam i jest naprawdę ciekawie. Będę zaglądać z pewnością.

      Usuń
  3. o, idę też coś sobie zrobić dobrego do jedzenia bo nabrałam ochoty (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dzisiaj zrobisz, jutro zapewniony zachwyt tych co beda jedli!

      Usuń
  4. Mmmm, uwielbiam ciasto bezowe, a już najlepsze jest roboty mojej mamy ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda, dobrze, że przypomniałaś mi o cieście bezowym bo dawno nie robiłam Pavlovej a bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, masz rację pierwsza podstawowa wersja to tort Pavlowa,ale teraz to już jest wersji chyba ze sto!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)