Awokado - choć kaloryczne, to w tym wypadku nie martw się kaloriami. To prawdziwa skarbnica niezbędnych dla zdrowia składników: witaminy A, E, C, D, z grupy B - także kwas foliowy, PP i K oraz potas, wapń i żelazo.
Awokado jest źródłem nienasyconych kwasów
tłuszczowych, które są niezbędne zwłaszcza dla nas kobiet.
Składniki:
- awokado
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, sok z połowy cytryny
- pół małej łyżeczki miodu
- zioła (w tym przepisie świeża mięta)
Guacamole
Umyte awokado nacinamy wzdłuż i wtedy bez problemu możemy je przepołowić i wydrążyć łyżką.
Awokado należy skropić cytryną, aby zachowało barwę, następnie rozgnieść widelcem.
Dodajemy jeszcze sól, pieprz, ząbek rozgniecionego czosnku, pokrojoną miętę i odrobinę miodu, który niesamowicie podnosi walory smakowe.
Najlepiej smakuje z pieczywem lekko opieczonym w opiekaczu (bez tłuszczu)
Mmm. Pycha. Awokado jest super, a na kanapeczkach, czy tościkach jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuń