poniedziałek, 3 września 2012

Guacamole - po mojemu






Awokado - choć kaloryczne, to w tym wypadku nie martw się kaloriami. To prawdziwa skarbnica niezbędnych dla zdrowia składników: witaminy A, E, C, D, z grupy B - także kwas foliowy, PP i K oraz potas, wapń i żelazo.
Awokado jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,  które są niezbędne zwłaszcza dla nas kobiet.

Składniki:
  • awokado
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sok z połowy cytryny
  • pół małej łyżeczki miodu
  • zioła (w tym przepisie świeża mięta)

Guacamole


Umyte awokado nacinamy wzdłuż i wtedy bez problemu możemy je przepołowić i wydrążyć łyżką.




Awokado należy skropić cytryną, aby zachowało barwę, następnie rozgnieść widelcem.



Dodajemy jeszcze sól, pieprz, ząbek rozgniecionego czosnku, pokrojoną miętę i odrobinę miodu, który niesamowicie podnosi walory smakowe.




Najlepiej smakuje z pieczywem lekko opieczonym w opiekaczu (bez tłuszczu)




1 komentarz:

  1. Mmm. Pycha. Awokado jest super, a na kanapeczkach, czy tościkach jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)