wtorek, 4 września 2012

Bruschetta - po mojemu






Bruschetta - można ją przygotować na różne sposoby i z pewnością można ją zaliczyć do dań kolacyjnych, bardzo lekkich i przyjemnych. Jest prosta, smaczna ale i wykwintna.


Składniki
  • kilka kromek  pieczywa
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • świeże liście bazylii

Bruschetta


 Bazylia, czosnek, pomidory - najlepiej obrane ze skórki.



Wszystko kroimy i mieszamy (jeśli pomidory są jędrne to zostawiam miąższ i  pestki).



 Skropione oliwą pieczywo kładziemy na rozgrzaną patelnię.
Wiem, że to "nie włoskie", ale ja używam także ciemnego pieczywa.



Kromki lekko nacieramy czosnkiem i kładziemy na nie przygotowane pomidory.


Dopiero teraz solimy, pieprzymy  i ozdabiamy bazylią.



3 komentarze:

  1. smakowicie wygląda:) uwielbiam takie grzaneczki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko, prosto i zawsze można gości poczęstować, przynajmniej latem kiedy pomidory są najbardziej pachnące :)

      Usuń
  2. o! to tez do wyprobowania w najblizszym czasie, super wygladaja az slinka cieknie i hiper proste do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)