Była różowa zebra (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/08/sernik-na-zimno-rozowa-zebra.html ), to kolej na czekoladową zebrę z tą różnicą, że ta nie jest na zimno lecz pieczona w piekarniku.
Sernik czekoladowa zebra na kruchym spodzie
Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- płska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Następnie wałkujemy i kładziemy na dno tortownicy, podpiekamy w temp. 190 stopni około 10 min. Na podpieczone ciasto kładziemy masę serową.
Skladniki na masę serową:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki ziemniacznej
- 2 łyżki kakao
- 1 duży jgurt
- 1 wiaderko serka homogenizowanego/1 kg/
- 1/2 potartej mrożonej pomarańczy
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser homogenizowany, mieszamy, do jogurtu dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy z masą serową, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy startą skórkę z pomarańczy, a do drugiej kakao.
Masy serowe kładziemy na przemian na podpieczone ciasto, zaczynając zawsze od środka.
Pieczemy sernik w temp.190 stopni 50-60 min., sernik powinien się podnieść i lekko pęknąć.
Po wystudzeniu ozdabiamy roztopioną czekoladą.
Moja rada:
- Dzieląc masę serową najlepiej nie dzielić równo, tylko masy czekoladowej oddzielić trochę mniej. Najlepiej w proporcjach 2/3 białej i 1/3 czekoladowej.
- Jeśli lubisz bardziej słodki smak sernika dodaj więcej cukru.
Od dawna miałam ochotę zrobić taki sernik. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta Zebra.Dawno temu zastanawiałem jak się ją robi.Sałatka z figami,świetna,prosta a zarazem bogata, no i ten wspaniały a prosty sos.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńSernik-zawsze i wszędzie! Zeberka wygląda nieziemsko:-)
OdpowiedzUsuńAch słodkości:) Mnie ostatnio naszło na przeżytek, choć kultowy i pyszny - blok czekoladowy! Chyba niedługo zrobię.
OdpowiedzUsuńuwielbiam motyw zebry w modzie, a co dopiero w jedzeniu :d
OdpowiedzUsuńApetycznie :)Lubię gdy czekolady jest bardzo dużo na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, mniami :)
OdpowiedzUsuńWyglada mega apetycznie, chyba czas pieczenia rozpocząć :)
OdpowiedzUsuńI zaraz człowiek wspomina lata mlodości:))
OdpowiedzUsuńZ moich dziecięcych czasów tzw. zebra :) MNIAM, smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńależ on smakowicie wyglada...
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik, Twój apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i zdjęcia. Sernik wygląda przepysznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńoj tak - wygląda zachęcająco :) ale jak widać sernik jest prosty w wykonaniu więc w sobotę zrobię sobie podobny - dziękuje za przepis :)
Usuń