poniedziałek, 16 września 2013

Sernik czekoladowa zebra - cheesecake








     Była różowa zebra (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/08/sernik-na-zimno-rozowa-zebra.html ),  to kolej na czekoladową zebrę  z tą różnicą, że ta nie jest na zimno lecz pieczona w piekarniku.


Sernik czekoladowa zebra na kruchym spodzie

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • płska łyżeczka proszku do pieczenia
  
     Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy  na 1/2 godziny do lodówki. Następnie wałkujemy i kładziemy na dno tortownicy, podpiekamy w temp. 190 stopni około 10 min. Na podpieczone ciasto kładziemy masę serową.



Skladniki na masę serową:

  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 duży jgurt
  • 1 wiaderko serka homogenizowanego/1 kg/
  • 1/2 potartej mrożonej pomarańczy
    Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser homogenizowany, mieszamy, do jogurtu dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy z masą serową, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy startą skórkę z pomarańczy, a do drugiej kakao.
     Masy serowe kładziemy na przemian na podpieczone ciasto, zaczynając zawsze od środka.
Pieczemy sernik w temp.190 stopni 50-60 min., sernik powinien się podnieść i lekko pęknąć.
Po wystudzeniu ozdabiamy roztopioną czekoladą.


Moja rada:

- Dzieląc masę serową najlepiej nie dzielić równo, tylko masy czekoladowej oddzielić trochę mniej. Najlepiej w proporcjach 2/3 białej i 1/3 czekoladowej.
- Jeśli lubisz bardziej słodki smak sernika dodaj więcej cukru.

















21 komentarzy:

  1. Od dawna miałam ochotę zrobić taki sernik. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ta Zebra.Dawno temu zastanawiałem jak się ją robi.Sałatka z figami,świetna,prosta a zarazem bogata, no i ten wspaniały a prosty sos.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... wygląda przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik-zawsze i wszędzie! Zeberka wygląda nieziemsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach słodkości:) Mnie ostatnio naszło na przeżytek, choć kultowy i pyszny - blok czekoladowy! Chyba niedługo zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam motyw zebry w modzie, a co dopiero w jedzeniu :d

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie :)Lubię gdy czekolady jest bardzo dużo na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada mega apetycznie, chyba czas pieczenia rozpocząć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I zaraz człowiek wspomina lata mlodości:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Z moich dziecięcych czasów tzw. zebra :) MNIAM, smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam sernik, Twój apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis i zdjęcia. Sernik wygląda przepysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak - wygląda zachęcająco :) ale jak widać sernik jest prosty w wykonaniu więc w sobotę zrobię sobie podobny - dziękuje za przepis :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)