Owoc
mango to źródło witamin i składników mineralnych, często nazywany bywa „owocem
młodości”. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz A i E. Zawiera
związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Duża zawartość
beta-karotenu chroni skórę przed działaniem promieni UV. Jest źródłem
błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu we krwi.
Mango ma także
szerokie zastosowanie w kosmetyce, jako dodatek do kremów peelingów
i innych odmładzających mikstur.
Mango w kuchni inspiruje dla tworzenia wielu potraw o niezapomnianym aromacie i smaku.
Mango lassi to indyjski
koktajl na bazie miąższu z owocu mango, jogurtu, miodu, wody lub mleka. Często
w wersji polskiej dodaje się szczyptę kardamonu, natomiast wersja podstawowa
jest bez miodu. W upalne dni można dodać kostki lodu.
Składniki:
- dojrzałe mango
- szklanka jogurtu greckiego
- ½ szklanki wody lub mleka
- łyżeczka miodu
- szczypta kardamonu
Jak to
zrobić?
Obierz mango i pokrój – są różne techniki obierania. Gładki miąższ bez
włókien włóż do blendera zmiksuj, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki
mus.
Musi naprawdę świetnie smakować, a aromat tym bardziej sprawia, że pewnie nie można się potrzymać od skosztowania.
OdpowiedzUsuńMango ma w sobie to coś...
Usuńwypiłabym taki koktajl :)
OdpowiedzUsuńCiekawe :) Z chęcią bym wypiła
OdpowiedzUsuńKiedyś często robiłam lassi, faktycznie bardzo popularny w Indii i uzdrawiający:-)
OdpowiedzUsuńjakby mi ktoś zrobił to bym chętnie skosztowała :)
OdpowiedzUsuńależ bym strzeliła sobie takiego drina:)
OdpowiedzUsuńAleż bym się takiego napiła :D
OdpowiedzUsuńCiekawy trunek, chętnie bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mixy. Często sami kombinujemy z mężem smaki. Ten wygląda pysznie... na pewno spróbujemy. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń