W letnim sezonie warto do ciast dodawać
jak najwięcej owoców. Są wtedy lżejsze a zjedzenie jednego małego kawałka
kosztuje „mniej kobiecych wyrzutów” :)
Tort z borówkami amerykańskimi
Składniki na ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 1 ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
Ubij masło z cukrem na puszystą masę i
nie przerywając ubijania dodawaj jajka. Przesiej wszystkie suche składniki i
dodaj do puszystej masy, wymieszaj, dodaj mleko, wymieszaj, wlej ciasto do
wysmarowanej tortownicy i piecz w temp. 180 stopni około 45-50 min. Po
wystudzeniu przekrój na dwie części i przełóż masą borówkową.
Składniki na masę borówkową
- 500 ml śmietany kremówki /30%/
- 2 łyżki żelatyny
- 1 ½ szklanki borówek amerykańskich
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki borówek lekko podgotować z 1
łyżką cukru, ostudzić.
Śmietanę ubić na puszystą masę i odłożyć
6 kopiastych łyżek. Do pozostałej masy dodać 2 rodzaje borówek, wymieszać. Rozpuścić
żelatynę w 3 łyżkach wrzątku i tak długo mieszać aż nie będzie grudek, dodać do
masy i wmieszać. Masą przełożyć tort, przykryć drugą warstwą ciasta i na górze
rozsmarować masę z serka mascarpone.
Składniki na masę białą/na górę tortu/
- 6 łyżek ubitej śmietany ?patrz wyżej/
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 cukier waniliowy
Wymieszaj serek mascarpone z cukrem
waniliowym, następnie dodaj ubitą śmietanę i rozsmaruj na górze tortu,
ozdób borówkami i miętą.
Pyszności! Poczekam do następnego lata, kiedy moje borówki obrodzą! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńo jaaaaa. zjadłabym takie ciacho....
OdpowiedzUsuńWygląda więcej niż przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik
OdpowiedzUsuńMasz talent do robienia takich pyszności:)
OdpowiedzUsuńMmmm ale pychota. aktualnie jestem na lekcji to mam taka teraz na niego ochotę....
OdpowiedzUsuńPan idealny ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i pewnie tak samo smakuje...
OdpowiedzUsuńPoproszę choć kawałek!
OdpowiedzUsuńKiedy post z tobą?
O rany,taki torcik:)))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://www.closertotheedgeblog.blogspot.com/
az slinka ciekne ile to przepisow mnie ominelo! ale zawsze mozna wrocic do ciebie na bloga i poszperac w przepisach:) dzieki za nie!
OdpowiedzUsuńmam pytanie ile jajek dac do ciasta ?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam 4, dziękuję za uwagę, pozdrawiam:)
Usuńna jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń