wtorek, 17 września 2013

Tort z borówkami amerykańskimi - Cream cake with blueberry









W letnim sezonie warto do ciast dodawać jak najwięcej owoców. Są wtedy lżejsze a zjedzenie jednego małego kawałka kosztuje „mniej kobiecych wyrzutów” :)


Tort z borówkami amerykańskimi

Składniki na ciasto:
  • 200g miękkiego masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka

    Ubij masło z cukrem na puszystą masę i nie przerywając ubijania dodawaj jajka. Przesiej wszystkie suche składniki i dodaj do puszystej masy, wymieszaj, dodaj mleko, wymieszaj, wlej ciasto do wysmarowanej tortownicy i piecz w temp. 180 stopni około 45-50 min. Po wystudzeniu przekrój na dwie części i przełóż masą borówkową.


Składniki na masę borówkową
  • 500 ml śmietany kremówki /30%/
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 ½ szklanki borówek amerykańskich
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki borówek lekko podgotować z 1 łyżką cukru, ostudzić.

    Śmietanę ubić na puszystą masę i odłożyć 6 kopiastych łyżek. Do pozostałej masy dodać 2 rodzaje borówek, wymieszać. Rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wrzątku i tak długo mieszać aż nie będzie grudek, dodać do masy i wmieszać. Masą przełożyć tort, przykryć drugą warstwą ciasta i na górze rozsmarować masę z serka mascarpone.


Składniki na masę białą/na górę tortu/
  • 6 łyżek ubitej śmietany ?patrz wyżej/
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 cukier waniliowy

Wymieszaj serek mascarpone z cukrem waniliowym, następnie dodaj ubitą śmietanę i rozsmaruj na górze tortu, ozdób borówkami i miętą.
















16 komentarzy:

  1. Pyszności! Poczekam do następnego lata, kiedy moje borówki obrodzą! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaaaaa. zjadłabym takie ciacho....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda więcej niż przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz talent do robienia takich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm ale pychota. aktualnie jestem na lekcji to mam taka teraz na niego ochotę....

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie i pewnie tak samo smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę choć kawałek!
    Kiedy post z tobą?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie ;)

    http://www.closertotheedgeblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. az slinka ciekne ile to przepisow mnie ominelo! ale zawsze mozna wrocic do ciebie na bloga i poszperac w przepisach:) dzieki za nie!

    OdpowiedzUsuń
  10. mam pytanie ile jajek dac do ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam 4, dziękuję za uwagę, pozdrawiam:)

      Usuń
  11. na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)