niedziela, 15 września 2013

Sałatka z rukoli z figami - salad with arugula and figs












   Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego i to właśnie tam zjedzone smakują najwyborniej.


    Świeże figi zawierają fruktozę i glukozę (cukry proste), oraz pektyny i celulozę. Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, karoten i sole mineralne. Ponadto są dobre na trawienie i pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz regulują pracę układu krwionośnego.

    W Starym Testamencie można znaleźć zapis jak to prorok Izajasz wyleczył śmiertelnie chorego króla Ezechiasza plackiem z fig. Owoc ten ceniono także w starożytnej Grecji i gdzie sięgali po nie zwłaszcza atleci, uczestnicy Igrzysk Olimpijskich.

Zatem jedzmy figi, źródło zdrowia i urody.

Figi można dostać w naszych sklepach i przyrządzić z nich wiele smakowitych dań.



Sałatka z rukoli z figami

Składniki:
  • opakowanie  rukoli
  • 2-3 figi
  • 5 g sera pleśniowego typu blue

Składniki na sos:
  • 1 duże lub 2 mniejsze jabłka
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z pół cytryny
  • łyżeczka miodu

     Rukolę płuczemy, oczyszczamy z łodyg i osuszamy. Obrane jabłko kroimy w kostkę i dusimy do miękkości, dodajemy trochę wody. Kiedy jest miękkie dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito, zagotowujemy i jeśli jest potrzeba to odparowujemy,  aby sos był gęsty. Na koniec dodajemy miód, mieszamy.
     Figi kroimy w plastry, układamy na rukoli i polewamy całość jeszcze gorącym sosem, posypujemy serem.















...a to już figi prosto z drzewa z  wyspy Čiovo





16 komentarzy:

  1. Choć za figami nie przepadam wygląda przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też byłam na Ciovo :-) i tak objadałam się tamtejszymi figami, że aż dostałam od nich wysypki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za figami, ale pomyślałam o zastąpieniu ich np marakują:) Muszę spróbować;) Pozdrawiam Cię ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi być pyszne. Idealny sposób na zatrzymanie lata na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowo,i bardzo apetycznie. Danie jak dla mnie na tak:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zarówno t z wyspy jak i sałatka wyglądają wyśmienicie :) Ja dotychczas miałam okazję jeść suszone figi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda smakowicie, muszę taką zrobić.

    http://www.perfection-and-harmony.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie trzeba mnie specjalnie przekonywać do takiego zestawu :))

    OdpowiedzUsuń
  9. co tu dużo pisać, znakomita, wyborna!:D

    OdpowiedzUsuń
  10. I like olives and sheep's cheese and figs. The salad looks yummy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie figi są wciąż zbyt egzotyczne. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)