Znów zostałam obdarowana, tym razem grzybami. Kiedy popatrzyłam na ryż od razu wiedziałam co zrobić.
Risotto z grzybami
Składniki:
- opakowanie ryżu do risotto (500g)
- grzyby prawdziwki około 500g
- 2 liście laurowe i kolka ziaren ziela angielskiego1 łyżka masła
- 3 cebule dymki
- 150 ml białego wina
- 100 g twardego sera (może być parmezan)
- 1,5 litra wywaru warzywnego (może być woda)
- pęczek natki z pietruszki
- pieprz, sól
Grzyby oczyść, opłucz, pokrój w kawałki, zalej 1/2 szklanki wody, dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Kiedy woda odparuje dodaj pokrojoną dymkę i masło. Mieszaj aż wszystko się połączy.
Na patelnię wlej oliwę, wsyp ryż, kiedy się zeszkli dodaj wino, wymieszaj i dolej wywar z jarzyn (1,5 cm ponad wysokość ryżu). Gotuj ryż do miękkości co jakiś czas mieszając i jeśli to potrzebne to dolewaj wywar z warzyw. Kiedy ryż jest prawie miękki dodaj grzyby, wymieszaj, dodaj stary ser, natkę pietruszki, dodaj pieprz i jeśli to potrzebne to sól do smaku.
Moja rada:
- Zdarzyło mi się, że nie miałam wywaru z warzyw, do ryżu dodawałam wtedy wodę i zioła: tymianek, rozmaryn, można dodać czosnek.
- Kiedy grzyby są już odparowane wyciągamy liście laurowe.
Bardzo pyszne i bardzo jesienne danie:)
OdpowiedzUsuńA zapach grzybow czuje az tutaj...mniammmm!;)
Pozdrowionka:*
Pysznie wygląda i pięknie podane, bardzo lubię grzyby...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńrany rany! cudowne, aromatycznie i tak przepięknie podane danie:D ach ach
OdpowiedzUsuńpaluszki lizać:D
Mniam! I w sam raz dla wegetarianki:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre połączenie ryżu, grzybów i białego wina.
OdpowiedzUsuńWygląda,WOW!!
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wygląda, mistrzostwo świata♥
OdpowiedzUsuńLubię! Musi być pyszne! Przepięknie udekorowałaś!
OdpowiedzUsuńŚlicznie podane.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie - piękny prezent z grzybobrania. Z przepisu skorzystam, gdyż sama lubię zbierać ten dar lasów.
UsuńBardzo ładne i zapewne pyszne:)
OdpowiedzUsuń