sobota, 28 września 2013

Summer rolls







     Summer rolls - właściwie nie mają polskiego odpowiednika w tłumaczeniu. Dosłowna nazwa letnie bułki nie bardzo do nich pasuje, może letnie rolsy lub sajgonki. Jednak sajgonki w tradycyjnej formie są smażone w głębokim oleju, natomiast summer rolls to świeżość i mało kalorii. Danie proste, pyszne, dietetyczne i szybkie w przygotowaniu. Można wymyślać różne smakowe wariacje.
Do summer rollsów użyłam moich suszonych pomidorów:
Summer rolls
Składniki:
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1/2 paczki makaronu ryżowego
  • garść rukoli
  • 1 duża lub dwie mniejsze marchewki
  • 150 g wędzonego łososia /najlepiej w plastrach/
  • kilka suszonych pomidorów

    Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej wkłada się go na kilka minut do wrzątku i odcedza. Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paski. Wszystkie składniki ułóż obok siebie. Papier ryżowy zamocz na kilka sekund do letniej wody, połóż na ściereczkę  i układaj składniki na papierze ryżowym. Zagnij boki papieru ryżowego do środka /tak jak na krokiety/ i całość zroluj - gotowe.
Summer rolls'y bardzo dobrze smakują z sosem słodko-kwaśnym, ale może też być inny.


 Sos słodko-kwaśny
Składniki:
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 mały ząbek czosnku/gnieciemy/
  • 1-2 cm papryczki chili /drobno kroimy/
  • sok z limonki
  • łyżeczka oliwy
  • mała gałązka tymianku

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać
Moja rada:
- Składniki do sosu wkładam najczęściej do słoiczka i energicznie potrząsam
- Składniki do summer rollsów należy przygotować i poukładać, bardzo to usprawnia pracę
- Sos można przygotować wcześniej, można go przechowywać w lodówce kilka dni
- Marchewkę kroję obieraczką do warzyw, mam wtedy bardzo cienkie paski, które wybornie smakują w rollsach.
- Rollsy można po skosie przekroić na połowę, zwłaszcza jeśli podaje się je jako przystawkę lub na szwedzki stół









13 komentarzy:

  1. Twoje przepisy często sprawiają, że mam wielką ochotę to zrobić. Chyba zrobię summer rolls!

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz miałam do czynienia z papierem ryżowym i nie miałam pomysłu, ten Twój mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nic nidy nie jadłam z papieru ryżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, dla mnie to nowinka - papier ryżowy, podzielę się tą wiadomością z córką!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały pomysł! zapisuję w polecanych :)
    i na pewno zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za kolorowe danie.Ciekawe,bardzo ciekawe:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś cudownego! No i w końcu mam przepis na mój ulubiony sos słodko-kwaśny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają obłędnie i kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam summer rolls, często robię je z paluszkami krabowymi, listkiem sałaty i koniecznie odrobiną świeżej kolendry :) Pyszne, i można jeść bez obaw, bo są bardzo lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne,bardzo ładnie podane.Bardzo smakowity sos.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedy masz czas na to wszystko? Wpadaj do mnie na candy, pa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)