Summer rolls - właściwie nie mają polskiego odpowiednika w tłumaczeniu. Dosłowna nazwa letnie bułki nie bardzo do nich pasuje, może letnie rolsy lub sajgonki. Jednak sajgonki w tradycyjnej formie są smażone w głębokim oleju, natomiast summer rolls to świeżość i mało kalorii. Danie proste, pyszne, dietetyczne i szybkie w przygotowaniu. Można wymyślać różne smakowe wariacje.
Do summer rollsów użyłam moich suszonych pomidorów:
Summer rolls
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1/2 paczki makaronu ryżowego
- garść rukoli
- 1 duża lub dwie mniejsze marchewki
- 150 g wędzonego łososia /najlepiej w plastrach/
- kilka suszonych pomidorów
Makaron przygotuj zgodnie z
instrukcją na opakowaniu. Najczęściej wkłada się go na kilka minut do
wrzątku i odcedza. Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paski. Wszystkie
składniki ułóż obok siebie. Papier ryżowy zamocz na kilka sekund do
letniej wody, połóż na ściereczkę i układaj składniki na papierze
ryżowym. Zagnij boki papieru ryżowego do środka /tak jak na krokiety/ i
całość zroluj - gotowe.
Summer rolls'y bardzo dobrze smakują z sosem słodko-kwaśnym, ale może też być inny.
Sos słodko-kwaśny
Składniki:
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 mały ząbek czosnku/gnieciemy/
- 1-2 cm papryczki chili /drobno kroimy/
- sok z limonki
- łyżeczka oliwy
- mała gałązka tymianku
Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać
Moja rada:
- Składniki do sosu wkładam najczęściej do słoiczka i energicznie potrząsam
- Składniki do summer rollsów należy przygotować i poukładać, bardzo to usprawnia pracę
- Sos można przygotować wcześniej, można go przechowywać w lodówce kilka dni
- Marchewkę kroję obieraczką do warzyw, mam wtedy bardzo cienkie paski, które wybornie smakują w rollsach.
- Rollsy można po skosie przekroić na połowę, zwłaszcza jeśli podaje się je jako przystawkę lub na szwedzki stół
- Marchewkę kroję obieraczką do warzyw, mam wtedy bardzo cienkie paski, które wybornie smakują w rollsach.
- Rollsy można po skosie przekroić na połowę, zwłaszcza jeśli podaje się je jako przystawkę lub na szwedzki stół
Twoje przepisy często sprawiają, że mam wielką ochotę to zrobić. Chyba zrobię summer rolls!
OdpowiedzUsuńRaz miałam do czynienia z papierem ryżowym i nie miałam pomysłu, ten Twój mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńnic nidy nie jadłam z papieru ryżowego :)
OdpowiedzUsuńOch, dla mnie to nowinka - papier ryżowy, podzielę się tą wiadomością z córką!
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł! zapisuję w polecanych :)
OdpowiedzUsuńi na pewno zrobię w najbliższym czasie :)
Fajna inspiracja , dzięki <3
OdpowiedzUsuńCo za kolorowe danie.Ciekawe,bardzo ciekawe:))
OdpowiedzUsuńCoś cudownego! No i w końcu mam przepis na mój ulubiony sos słodko-kwaśny :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie i kusząco...
OdpowiedzUsuńUwielbiam summer rolls, często robię je z paluszkami krabowymi, listkiem sałaty i koniecznie odrobiną świeżej kolendry :) Pyszne, i można jeść bez obaw, bo są bardzo lekkie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne,bardzo ładnie podane.Bardzo smakowity sos.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńKiedy masz czas na to wszystko? Wpadaj do mnie na candy, pa!
OdpowiedzUsuńMhmm, brzmi wybornie!
OdpowiedzUsuń