Sezon papryki w pełni, jedzmy więc pod każdą postacią to zdrowe warzywo. Żeby przygotować pyszne, wartościowe danie nie potrzeba wielu składników i czasu. Paprykę można łączyć z wieloma innymi warzywami i zawsze smakuje.
Duszona papryka
Składniki:
- 3-4 papryki
- 2 cebule
- 4-5 pomidorów
- ząbek czosnku
- 2-3 gałązki bazylii
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka oliwy
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
Jak to zrobić?
Paprykę kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki z łyżką oliwy dusimy pod przykryciem około 7-10 min. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory, ocet winny, sól i pieprz i dusimy jeszcze (aż sos się zredukuje) około 15 min.
Do tej potrawy można dodać mięso pokrojone w paski lub parówki - tylko po co? Jedzmy warzywa, a będziemy zdrowsi i piękniejsi.
Proste, a przepyszne. Danie pełne aromatu końca lata.
OdpowiedzUsuńuwielbiam paprykę - muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńja uwielbiam czerwoną paprykę w sałatce z ryżem. :))
OdpowiedzUsuńI guess it will be very good, but what is certain is that the color of this dish fall in love.
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką papryczkę :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda , takie kolorowe dania zawszę ,,przyciągają" oko .. ;) na pewno jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńależ u ciebie pozytywnie i kolorowo:) cudowne, słoneczne, letnie danie:)
OdpowiedzUsuńI am going to try this! Your photos are wonderful just to look at and enjoy as artwork, Ava!
OdpowiedzUsuń