środa, 11 września 2013

Warzywne ciasteczka z ciasta francuskiego








   Czasem trzeba zrobić coś szybkiego co nadaje się na przykład na szwedzki stół, małą przekąskę lub przystawkę. Ciasto francuskie można zrobić samemu, jednak w sklepach jest tak duży wybór za całkiem niewielkie pieniądze.
   Przystawka z ciasta francuskiego to tylko kilka minut roboty. Można ją podawać na ciepło lub zimno, samą lub z dipem.
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 1 marchewka
  • pół opakowania serka mascarpone

Marynata:
  • łyżka koperku
  • łyżka oliwy
  • sok z pół cytryny /wszystkie składniki mieszamy/
   
     Warzywa kroimy w cienkie paski, wkładamy do marynaty przynajmniej na 15 min. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty, na każdym kładziemy na środku łyżeczkę serka i warzywa. Przekładamy boki po skosie, tworząc ciasteczka, można jeszcze posmarować jogurtem.
Pieczemy w piekarniku 10 - 12 min. w temp. 190 stopni.

Moja rada:
    Do pieczenia ciasta francuskiego piekarnik musi byc zawsze nagrzany, inaczej ciasto się nie podniesie do odpowiedniej wysokości.

















23 komentarze:

  1. Super pomysł na prostą, kolorową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywne do mnie nie przemawiają, ale ciastka francuskie z dżemem uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam warzywka, ale tego jeszcze nie próbowałam :) Na pewno coś 'upichcę' w weekend, a z przepisu skorzystam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają te ciasteczka. Zapewne wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. I wish you lived in my neighborhood. I'd be dropping by every day! You make it look so easy, but I think you are an artist in the kitchen! Wow!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam:) musze tez takie zrobić :) ciasto francuskie zawsze jest w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł rerwelacyjny, smakuja pewnie wybornie! Lubię tak!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale jak pięknie kolorowo :) Pierwszy raz takie widze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie wytrawne przekąski!

    OdpowiedzUsuń
  10. kolorowe i bardzo apetyczne:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wyglądają i zaskoczyła mnie kolorystyka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Boskie! Muszę to dzisiaj zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. looks delicious!!! I'm gonna try it:)))

    Thnx for following by the way, I followed you too!

    xoxo
    Melis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)