Mięso z indyka jest jednym z najzdrowszych. Polecane w dietach, dla dzieci i alergików. Zawiera wiele cennych składników i jest mało kaloryczne. W zasadzie każdy element indyka ma inne walory smakowe, a jest ich kilka rodzajów.
Duszone podudzie z indyka jest niezwykle aromatyczne i wykwintne.
Składniki:
- wyfiletowane podudzie z indyka
- marynata: pół pęczka natki z pietruszki, 1 mała dymka, ząbek czosnku, 1 cm papryczki chili, sól pieprz
- łyżka oliwy
Składniki marynaty kroimy, mieszamy, nacieramy indyka, związujemy nitką, wkładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy 1,5 godziny w temp. 190 stopni. Po wyjęciu lekko studzimy, zdejmujemy nitkę i kroimy w plastry.
Moja rada:
Do związania mięsa używam białej nitki krawieckiej, wkładam ją do kubka, żeby się nie pobrudziła i kilkoma ruchami obwijam mięso dookoła. Nitka powinna być jedna, bowiem jest cienka i przy zdejmowaniu wiadomo, że została ściągnięta w całości.
pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Z pewnością pysznie smakuje
OdpowiedzUsuńPrawda. Smaczne mięsko, też lubię. Pięknie pokazane :)
OdpowiedzUsuńPyszności na talerzu :)
OdpowiedzUsuńYour meals, besides being good, are nice.
OdpowiedzUsuńKolejny raz jestem pod wrażeniem potrawy ;) Bardzo lubię mięso z indyka ;)
OdpowiedzUsuńO matko ! Zgłodniałąm ! Dosłownie ! Pięknie to wygląda !
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie ;)
OdpowiedzUsuńpyyycha :D :D :D
OdpowiedzUsuńniezwykle pięknie podane danie:) aż mam ochotę na taki obiad!
OdpowiedzUsuń