czwartek, 5 września 2013

Duszony indyk







    Mięso z indyka jest jednym z najzdrowszych. Polecane w dietach, dla dzieci i alergików. Zawiera wiele cennych składników i jest mało kaloryczne. W zasadzie każdy element indyka ma inne walory smakowe, a jest ich kilka rodzajów.
Duszone podudzie z indyka jest niezwykle aromatyczne i wykwintne.
Składniki:
  • wyfiletowane podudzie z indyka
  • marynata: pół pęczka natki z pietruszki, 1 mała dymka, ząbek czosnku, 1 cm papryczki chili, sól pieprz
  • łyżka oliwy
     Składniki marynaty kroimy, mieszamy, nacieramy indyka, związujemy nitką, wkładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy 1,5 godziny w temp. 190 stopni. Po wyjęciu lekko studzimy, zdejmujemy nitkę i kroimy w plastry.
Moja rada:
    Do związania mięsa używam białej nitki krawieckiej, wkładam ją do kubka, żeby się nie pobrudziła i kilkoma ruchami obwijam mięso dookoła. Nitka powinna być jedna, bowiem jest cienka i przy zdejmowaniu  wiadomo, że została ściągnięta w całości.






10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)