środa, 18 września 2013

Bataty z salsą pomidorową - Sweet potatoes with tomato salsa







     Bataty nazywane słodkimi ziemniakami pochodzą Ameryki Środkowej i Południowej, są tam ważnym składnikiem kuchni regionalnych. Europejczycy odkryli bataty wraz z podbojem Nowego Świata. Bataty nie zadomowiły się w Europie tak jak ziemniaki, bowiem do uprawy potrzebują ciepłego klimatu.

     W sklepach można dostać, najczęściej odmiany z pomarańczową skórką. Na naszych stołach nie goszczą zbyt często. Może ze względu na cenę.

     Bataty mają słodki miąższ, który trochę przypomina smak dyni. Zawierają dużo skrobi, są źródłem flawonoidów (witamina A, beta-karoten) oraz błonnika.

    W kuchni najczęściej podaje się je gotowane lub pieczone, jako dodatek do zapiekanek, zup, ale także do ciast i deserów.

  Muszę dodać, że są bardzo sycące i stanowią świetną alternatywę dla ziemniaków, zwłaszcza,  że dają sporo kulinarnych możliwości.



Pieczone bataty

Składniki:
  • 1 - 2 bataty
  • łyżka oliwy
  • 1 - 2 gałązki oregano
  • kolorowy pieprz
  • sól
     Bataty umyj, osusz i pokrój w ósemki. Do naczynia do zapiekania dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, wysmaruj bataty, ułóż skórką do góry i piecz w piekarniku w temp. 190 stopni 35-40 min.


Pomidorowa salsa

Składniki:
  • 3 - 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu winnego
  • gałązka bazylii
  • 1 - 2 cm papryczki chili
  • sól i pieprz

    Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i bazylię, połącz z pozostałymi składnikami, wymieszaj i odstaw przynajmniej na 15 min. do lodówki.


Moja rada:

    Kiedy bataty pieką się w piekarniku, w połowie pieczenia dodaję do naczynia łyżkę wody. Bataty nigdy nie są wysuszone.















9 komentarzy:

  1. I znów danie, jak dla mnie. Jak ty to robisz? Pycha, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jadłam bataty tradycyjnie, ugotowane z dodatkami , jakoś nie miałam pomyssłu na nic innego . A wystarczyło poszperać w internecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy w życiu nie jadłam batatów i aż żałuje tego...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kuchnię meksykańską :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy. ale przyznam,apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a wiesz, ze nigdy ich nie jadlam! wygladaja bardzo apetycznie, musze zrobic takie danie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)