piątek, 24 października 2014

Sałatka z pieczoną dynią - Roasted pumpkin salad









    Najwyższa pora na danie z dynią. Trochę ich było w ubiegłym roku, a dziś zapraszam na prostą sałatkę z pieczoną dynią. Nie kroiłam dyni tradycyjnie bowiem zostanie ona jeszcze wykorzystana na helloween. Górę odcięłam nożem. Usunęłam pestki i środek wydrążyłam za pomocą wykrawacza do kulek. Część dyni została pokrojona w kostkę. Dodatkiem mogą być różne rodzaje sałat. Ja akurat miałam  dębolistną, czerwoną karbowaną.


Sałatka z pieczona dynią

Składniki:

  • około 200 - 300 g dyni pokrojonej w kostkę lub wydrążonej nożykiem do kulek
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól himalajska i pieprz
  • dodatkowo:
  • 1/2 główki sałaty dębolistnej, czerwonej karbowanej
  • 5 - 8 czarnych oliwek
  • 2 -3 łyżki fety 
  • Sos: 2 łyżki octu winnego, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku/wymieszaj

Jak zrobić sałatkę?

- pokrój dynię i wymieszaj ją z oliwą, kolendrą, solą i pieprzem
- włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 - 35 min. min. w temperaturze 190 stopni
- umytą i osuszoną sałatę porwij na cząstki
- dodaj pokrojoną fetę i pokrojone oliwki
- wyjmij dynię, lekko przestudź, dodaj do sałatki
- polej sałatkę sosem i wymieszaj
























Lubicie dynię ?


10 komentarzy:

  1. Małe dzieło sztuki! Cieszące i oko i podniebienie! Rewelacja.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia to juz brmi swietnie , ale u Ciebie to dodatkówo wyglada . Bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie kupiłaś taką łyżkę, którą wydrążasz dynię? To jakaś specjalna łyżka do dynii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nią "drążyć" wszystkie owoce. Arbuz ładnie wychodzi. Możesz kupić w każdym większym markecie przy kuchennych akcesoriach, w Duce lub Ikea, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. No to się napracowałaś, ale warto było bo i smacznie i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie Krysiu, sałatka jest bardzo prosta tylko na dynię należy trochę zaczekać :)

      Usuń
  5. Nie przepadam za dynią , ale u Ciebie tak to wszystko pięknie wygląda :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. kurczę.. tak podanej dyni jeszcze nie jadłam :)
    podoba mi się, muszę spróbować, oj muszę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dynię uwielbiam. Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)