Majonezu używają prawie wszyscy. Owszem, jest kaloryczny, ale wszystko jest dla ludzi jeśli się nie przesadza. Najczęściej do sosu z majonezem dodaję większą część jogurtu i tym samym robi się lekkie danie. Kupując majonez zawsze czytam etykietę i wiem, że nic nie zastąpi domowego, zrobionego z dwóch podstawowych składników (jajko + olej) i dodatków.
Nic prostszego jak zrobić domowy majonez.
Majonez
Składniki:
- 1 jajko
- około 250 ml oleju np. słonecznikowego
- sok z 1 cytryny
- szczypta cukru
- sól himalajska i pieprz
Jak zrobić majonez?
- jajko sparz wrzątkiem, rozbij do naczynia
- ubijaj energicznie i w trakcie ubijania cienką strużką dolewaj olej i sok z cytryny
- w trakcie ubijania dodaj szczyptę cukru i sól do smaku
- kiedy uzyskasz puszystą masę dodaj pieprz
Druga wersja to majonez cytrynowy. Te same składniki tylko dodajemy na koniec utartą skórkę z jednej cytryny. Cytrynę należy wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
Robicie czasem domowy majonez?
Nigdy nie próbowałam domowego!
OdpowiedzUsuńW warunkach polowych tak , jak za daleko było iść do sklepu po kupny majonez ;);) to zawsze ratował samorobiony
OdpowiedzUsuńLubię majonez szczególnie własnej roboty...
OdpowiedzUsuńMasz rację, że domowy majonez jest najlepszy. Ja też robię, ale z dodatkiem skórki cytrynowej to dla mnie coś nowego. Chętnie skorzystam z Twojej podpowiedzi:)
OdpowiedzUsuńDomowy robię gdzieś od pół roku. Uwielbiam swój własny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie robiłam:-) Przyznam, iż myślalłam, że jest bardziej skomplikowane:-) Dzięki Kochana
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam domowego majonezu... ale zainspirowałaś mnie do tego kochana!
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu
ja się właśnie zbieram do zrobienia pierwszego w życiu majonezu - na początek wegańskiego. Ale, że weganką nie jestem (jeszcze, ale to chyba kwestia czasu), to Twój będzie następny w kolejce :) zapisuję w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńNiestety - gdybym jadła takie potrawy, ważyłabym 100 kg;).
OdpowiedzUsuńPamiętam... Mój tata zawsze przygotowywał w domu majonez...
OdpowiedzUsuń