Jest to danie na wykwintny obiad lub kolację, bowiem wyzwala nie tylko doznania smakowe ale również wizualne. Nie wymaga wiele zachodu bo jest dość proste w przygotowaniu.
Polędwica z pędami bambusa
Składniki: (liczba osób w zależności od wielkości polędwicy)
- 1 polędwica wieprzowa
- 2-3 łyżki marynowanych pędów bambusa
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka drobno posiekanego lubczyku
- 1 mały ząbek czosnku drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1-2 cm papryczki chili drobno posiekanej
- 1 łyżeczka oliwy
- łyżeczka miodu
Jak zrobić polędwicę?
- wszystkie składniki do marynaty wymieszaj i natrzyj nimi polędwicę
- dodaj pędy bambusa i jeszcze raz wymieszaj, ułóż w naczyniu żaroodpornym
- włóż polędwicę przynajmniej na godzinę do lodówki
- do polędwicy dodaj kilka pomidorków koktajlowych
- włóż naczynie z polędwica do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 min.
- po wyjęciu z piekarnika, chwile odczekaj następnie pokój w ukośne plastry i ułóż na zielonym pure
Zielone pure
Składniki:
- włóż polędwicę przynajmniej na godzinę do lodówki
- do polędwicy dodaj kilka pomidorków koktajlowych
- włóż naczynie z polędwica do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 min.
- po wyjęciu z piekarnika, chwile odczekaj następnie pokój w ukośne plastry i ułóż na zielonym pure
Zielone pure
Składniki:
- 1 średni ziemniak
- łyżeczka koperku
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 jabłko
- łyża chrzanu
- łyżka gęstego jogurtu
- łyżka parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Jak zdobić pure?
- obierz ziemniaka, pokrój w słupki i posyp koperkiem
- umieść pokrojonego ziemniaka w garnku na parę i gotuj 5-8 min.
- dodaj do ziemniaka mrożony groszek i pokrojone obrane ze skórki jabłko
- gotuj około 5-7 min
- kiedy wszystko będzie miękkie dodaj chrzan,jogurt i ser, zmiksuj blenderem
- dopraw sola i pieprzem
Moja rada:
- polędwicę w marynacie możesz zostawić nawet na całą noc
-jeśli chcesz aby pure było bardziej zwarte nie dodawaj jogurtu
- możesz pure wyłożyć na półmisek i ułożyć na nim polędwicę
- jeśli masz większą polędwicę lub dwie to zwiększ również proporcje pure
- ilość w przepisie wystarczy dla 3 osób
Jak Wam się podoba taka propozycja?
Jeszcze muszę dodać, że ze mnie jest "mało mięsożerna" istota i tak naprawdę to wystarczy mi same pure i pomidorki :)
Jedzenie na bogato, czas przygotowania wynagradza smak potrawy ;)
OdpowiedzUsuńCzas przygotowania bardzo krótki, zwłaszcza jeśli zamarynujesz polędwicę dzień wcześniej. Kalorii również mało w tym daniu, więc nie wiem czy na bogato, raczej na wykwintnie, pozdrawiam ;)
UsuńWygląda bardzo smakowicie, jak tylko na to patrzę to od razu robię się głodna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze,można się najeść:))
OdpowiedzUsuńJak o cudnie wygląda i musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńw 100 % moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMi też wystarczy pure i pomidorki... Jednak mój m. nie pogardziłby resztą. Miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuńTo danie BARDZO mi się podoba!!! Wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńbuziaki kochana
narobiłaś mi ochoty na to danie ;)
OdpowiedzUsuńKiedy przygotowuję jakąś elegancką kolację czy obiad zazwyczaj przepisy nie są trudne do zrobienia, ale potrawy zawsze są smaczne. Tak właśnie jest z Twoim przepisem. Avo, chętnie wypróbuję ten przepis na polędwicę :)
OdpowiedzUsuńZielone pure mnie zaciekawiło...pozdrawiam Ava, miłej niedzieli...
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne. Extra!
OdpowiedzUsuńZapraszam do starego , nowo otwartego pastelowego domku a szczególnie na CANDY :)
OdpowiedzUsuńnie powiem.. prezentuje się idealnie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakuje to puree.
OdpowiedzUsuń