niedziela, 5 października 2014

Brioszki doskonałe - Brioche bread









     Wiecie, że jestem fanką owsianki i kaszy jaglanej na śniadanie. Czasem jednak odpuszczam, szczególnie kiedy jest to sobota lub niedziela. Właśnie w niedzielę na śniadanie były u mnie brioszki. Kruche i pachnące jak szczęście :) Wyszły tak fantastycznie, że już żadne dodatki były niepotrzebne, ale mimo wszystko dodałam trochę miodu i powideł śliwkowych dla tych co lubią.

Brioszka lub  brioche to drożdżowe ciasto rodem z kuchni francuskiej. Zawiera dużo masła i jajek a mało cukru. Powinno być pieczone tak aby na górze był charakterystyczny nierówny czop.
Ponoć samo słowo pierwszy raz pojawiło się w 1404 r. wypowiedziane przez Marię Antoninę: Pozwólmy im zjeść tę maślaną bułkę (bułka maślana z francuskiego brioche). Tak przynajmniej można przeczytać u  Jean Jacques Rousseau  w „Confessions”. Niektóre źródła podają, że broszki wywodzą się z miasta Brie.

Brioszki najczęściej podawane są na śniadanie z kawą z mlekiem lub gorącą czekoladą, stanowią także przekąskę w ciągu dnia. Jest wiele odmian tego ciasta, także nadziewanego rodzynkami lub innymi dodatkami.

Przedstawiam prostą wersję jednak z dodatkiem mąki kukurydzianej, co dodatkowo dodało pięknej barwy i delikatności.



Brioszki

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 80 g cukru
  • 180 - 200 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 jajka
  • 180 g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 jajka,2 łyżki mleka,łyżeczka brązowego cukru /wymieszaj/ do posmarowania



Jak zrobić brioszki?

- mleko rozpuść z drożdżami i 2 łyżami cukru (weź z 80 g)
- utrzyj jajka z resztą cukru na puszystą masę
- przesiej i połącz obydwie mąki, dodaj sól
- dodawaj do masy jajecznej na przemian mąkę i rozczyn z drożdży
- wyrabiaj ciasto i dodawaj po kawałku miękkie masło
- ciasto wyrabiaj tak długo aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od miski
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia na przynajmniej 2 godziny
- kiedy ciasto podwoi objętość lekko je ugnieć i wkładaj do wyłożonych papierem pergaminowym foremek do mufinek
- posmaruj ciasto jajkiem rozmąconym z mlekiem i pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz około 25 min.
- po 15-18 minutach nakryj ciasto folią aby się za bardzo nie przyrumieniło



Moja rada:

- ciasto na brioszki wyrabiam robotem
- do ubijania jajek z cukrem używam okrągłej końcówki i zmieniam na spiralną kiedy dodaję mąkę
- z tej ilości ciasta zrobiłam 12 brioszek i zostało mi jeszcze trochę ciasta do formy keksowej

































Jak tam u Was niedziela? To przecież pierwszy dzień tygodnia :)





13 komentarzy:

  1. To tak jak ja. Uwielbiam owsianke i kasze jaglana z jogurtem lub olejem lnianym na sniadanie, ale w niedziele uwielbiam to maslane ciasto zwane tez "chalka", a do tego kakao:) U mnie w niedziele czesto wlasnie na sniedanie jemy maslane ciasto, lecz ostatnio to kupne z Aldi, ktore bylo przepyszne i doszlam do wniosku, ze nie warto piec samemu....to jednak ostatnimi czasy wydaje sie jakby papierowe i nie smaczne. Wczesniej robilam sama, i chyba musze powrocic do jego wypieku. Twoj przepis Avo bardzo mi sie spodobal, dziekuje Ci i serdecznie Cie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak właśnie powinno wyglądać niedzielne śniadanie. Pysznie, upieczone własnoręcznie. A do tego tak pięknie pokazałaś te bułeczki, że ślinka cieknie na sam widok. Ja też wolę sama upiec, bo....lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow takie bułeczki to pycha nad pychami :-)))
    I co tu mi z rana robisz, przecież będą za mną chodziły przez co najmniej tydzień :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kusząco się prezentują:)
    Ja ostatnio wałkuję rożnego rodzaju przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej, samo zdrowie w końcu;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj to przepis na niedziele w sam raz dla nas !!! Zapisuje .
    U nas wczoraj był nambijski chleb bananowy ;) do kawy i na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam brioszki, zwłaszcza z rodzynkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. KOCHANA, WYGLĄDAJĄ PRZEPYSZNIE! TAKIE ŚNIADANKO ZJADŁABYM Z WIELKĄ PRZYJEMNOŚCIĄ!
    BUZIAKI I UDANEGO TYGODNIA

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak bardzo lubię brioszki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają super narobiłam sobie tylko smaka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)