poniedziałek, 27 października 2014

Wyśmienita granola - Perfect granola








     Warto zrobić swoją granolę, wtedy ma się pewność, że wiemy co jemy. Bardzo dobrze w granoli sprawdza się dodatek preparowanego ryżu, który jest zdrowy i mało kaloryczny. Dodatki można też dodać według preferencji smakowych, ale nie warto przesadzać.



Granola z miodem

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 2 łyżki płatków z migdałów
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki miodu płynnego

Jak zrobić granolę?

- jeśli miód nie jest płynny to delikatnie go pogrzej w wodnej kąpieli
- wszystkie suche składniki dodaj do miski, wymieszaj
- dodaj miód, dokładnie wymieszaj
- wyłóż wszystko na blaszkę do pieczenia i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
- piecz 30-35 min. w trakcie kilka razy mieszaj
- doskonale smakuje z mlekiem lub jogurtem
- można ją przechowywać w słoiku nawet ponad miesiąc



Moja rada:

- jeśli dodajesz suszone owoce np. żurawinę to dopiero po wyjęciu z pieca, inaczej się "spiecze" i nie będzie dobra























Dobrze jest najpierw wypić wodę z cytryną i miodem i trochę "kociego przeciągania" też nie zaszkodzi :)

Lubicie takie śniadania?


18 komentarzy:

  1. Lubię takie pożywne śniadania :) Granolę robisz zawsze na bieżąco ? Czy można granolę zrobić na zapas, bo samo pieczenie 35 min rano, troszczkę czasu zajmuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że napisałaś, zaraz uzupełnię. Granolę zawsze przygotowuje się wcześniej i przechowuje w słoiku, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Sorry za literówkę a/e ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie śniadania. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione śniadanie:) Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo nigdy nie wpadłam na pomysł z moim ulubionym preparowanym ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam eksperymentować ze śniadaniami, chyba wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co to granola?!?! A .. Nie wiedziałam ze ma jakaś osobna nazwę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobię koniecznie według twojego przepisu kochana!
    ściskam poniedziałkowo

    OdpowiedzUsuń
  8. TAK to prawda :Dobre śniadanie- Dobry dzień :D;D:D
    mniam wygląda smacznie - lubię to :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowe, wspaniałe, domowe śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hejj!! :3 nie lubię spamowac i na ogól nie robie tego, jednakże dzisiaj chciałabym jedynie zaprosić Cię na swojego bloga ze względu na to, że już niedługo kończy się październikowe rozdanie :) zostały tylko 3 dni na zgłoszenie, więc jeśli masz ochotę zgarnąć fajną biżuterię to zapraszam serdecznie :**
    www.diymydesign.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam płatki, ale na śniadanie jem frytki;).

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyyyycha. Uwielbiam taka granole, nie ma to jak swoja:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. domowa naaajlepsza! Zgadzam się z Tobą w 100% :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)