Poniedziałkowy obiad proponuję rozpocząć od lekkich, zdrowych naleśników z ziarnami siemienia lnianego, które zawiera szereg witamin i dobrych substancji dla układu trawiennego. Poza tym jak jest zielono na talerzu poprawia się humor na resztę dnia.
Naleśniki z siemieniem lnianym
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki (75 g mąki pszennej i 75 g mąki razowej, około 150 g)
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- woda mineralna
- trochę oleju do smażenia
Składniki na farsz
- paczka świeżego szpinaku
- 3 - 4 łyżki sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy
Jak zrobić naleśniki?
- mąkę, jajka i mleko zmiksuj lub ubij trzepaczką, dodaj siemię lniane i sól, odstaw na 10 min,
- wymieszaj i w razie potrzeby dodaj wodę mineralną
- rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem, najlepiej zrób to pędzlem
- nalewaj na rozgrzaną patelnię ciasto i smaż 2-3 min. z każdej strony
- usmażone naleśniki układaj jeden na drugim
- szpinak opłucz i osusz
- na patelnię dodaj łyżeczkę oliwy i posiekany czosnek, następnie szpinak, lekko posól
- podduś szpinak 1-2 min. dodaj sok z cytryny
- odstaw z ognia i dodaj ricottę, wymieszaj
- dopraw solą i pieprzem
- rozsmaruj farsz na naleśnikach i zwiń w rulon
"Kupujecie" taki poniedziałkowy obiad? :)
Kupuję, siemię do naleśników to świetny pomysł a szpinak bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Świetny pomysł na obiad!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak, naleśniki ze szpinakiem też aczkowlwiek robię inny nieco farsz i czasem dodatkowo zapiekam pod parmezanem
OdpowiedzUsuńno i chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńProponuje następnym razem zmielić siemie lniane, lub rozetrzeć w moździerzu. W tej postaci "przelatuje" przez nas nie dając żadnych wartości.
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek!! Chetnie bym zrobila, ale wlasnie kilka dni temu robilam ciasto szpinakowe:) Twoj przepis Avo na te nalesniczki ze szpinakiem plus siemie lniane zapamietam, bo na pewno sa pyszne i zdrowe:) Dziekuje Ci Avo za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie to, co ja uwielbiam!!! Zdecydowanie wygląda bosko, ale smak zachwyci jeszcze bardziej.
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)
Naleśniki ze szpinakiem robiłam tydzień temu, ale bez siemienia. Bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i pewnie tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam makaron ze szpinakiem,pycha:)) Szpinak uwielbiam a Twoje naleśniki wyglądają kusząco:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak i naleśniki...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńSzpinak uwielbiam,a z naleśnikami szczególnie:))
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie z tym siemieniem:-) Musi smakować obłędnie, palce lizać:-) Poproszę 1 porcję na jutrzejszy lunch:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam naleśniki z szpinakiem:)
OdpowiedzUsuńJa taki obiad kupuję w całości, bo lubię naleśniki, szpinak, bo... pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńPyszota :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki uwielbiam a szpinak również. Fantastyczne połączenie. :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki zawsze z każdym farszem ! :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam !!!
U Ciebie zawsze jest pysznie do tego idealnie podane mmmm, głodna się zrobiłam, a to już nie pora na jedzenie hahah:)
Uściski
Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń