Bakłażan jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni. Trzeba jednak wiedzieć dwie podstawowe rzeczy: po przekrojeniu szybko ciemnieje i pije oliwę jak smok. Można temu jednak zaradzić stosując sprawdzone kuchenne triki.
Tym razem bakłażana faszerowałam mięsem, bowiem akurat miałam gotowaną wołowinę z rosołu i dokupiłam trochę surowego mięsa co dało ciekawy połączenie.
Faszerowany bakłażan z chrupiącą skórką
Składniki: (dla 2 osób)
- 1 bakłażan
- 100 g gotowanego mięsa wołowego (z rosołu)
- 100 g mięsa z indyka
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 małej razowej bułki
- łyżeczka musztardy
- 50 ml wody
- 1 jajko
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo 2 plastry bułki lub kromka chleba
- oliwa
Jak to zrobić?
- bakłażana przekrój na połowę i ponacinaj na skos
- posmaruj delikatnie oliwą, najlepiej pędzlem i lekko posól
- włóż bakłażana do żaroodpornego naczynia i do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 min.
- w tym czasie zmiel mięso, cebulę, czosnek i bułkę razową na koniec (bułkę zmocz wodą lub mlekiem)
- do zmielonego mięsa dodaj jajko, pozostałe przyprawy, wymieszaj
- dodaj wodę, wymieszaj
- wyjmij bakłażana, lekko łyżką wydrąż miąższ i dodaj go do mięsa, wymieszaj
- napełnij bakłażana farszem
- pokrój w drobną kostkę pieczywo, skrop odrobiną oliwy i ułóż na farszu
- włóż całość ponownie do żaroodpornego naczynia i do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 - 25 min.
Moja rada:
- kiedy robię bakłażany faszerowane mięsem to zawsze "przy okazji", tzn. mam więcej mięsa, które sama mielę i robię z tego różne dania, część zamrażam
- mięso tzw. rosołowe po ugotowaniu obieram i dodaję do zmielenia mięso surowe
- podawaj z surówką
Surówka z selera:
Składniki:
- 1 mały seler (lub połowa dużego)
- 3-4 łyżki orzechów włoskich
- sok z jednej cytryny
- 3-4 łyżki ziaren granatu
- łyżka oleju lnianego
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
- szczypta soli himalajskiej
Jak zrobić surówkę?
- obierz seler i zetrzyj na drobnych oczkach
- dodaj sok z cytryny, wymieszaj
- dodaj posiekane orzechy, ziarna granatu, cukier, sól , wymieszaj
- dodaj olej, wymieszaj
Moja rada:
- seler należy szybko skropić cytryną aby nie ściemniał
- do tego dania dodatkowo podałam ugotowanego na parze ziemniaka, posypanego koperkiem
- ziemniaka należy pokroić tak jak na grube frytki, ugotować na parze i posypać koperkiem
- ziemniaka należy pokroić tak jak na grube frytki, ugotować na parze i posypać koperkiem
CHciałabym spróbować Twojej kuchni, to wszystko musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńTo musi pysznie smakowac, balkazana smak znam, bo robie bardzo podobnie, ale ta suroweczka i ziemniaczki pokrojone jak frytki i gotowane na parze, to juz cos nowego dla mnie i chetnie wyprobuje! Dziekuje Avo za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńWygląda jak arcydzieło :) rzadko jem selera, może czas to zmienić ;)?
OdpowiedzUsuńsame pyszności. i jak tu się odchudzać.. :))
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :-)
OdpowiedzUsuńA pewnie też i smakuje bardzo...
ale masz fantazję!;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
velvetbambi.blogspot.com
Super danie! Pieknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale... i na pewno pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńmiłego dnia kochana
Postanowiłam, że zakładam folder gdzie będę wkładać przepisy od Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńJuż jestem głodna. Schrupałabym taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńSUPER BLOG - leci do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńEkstra! Moje pierwsze wrażenie: nie wiem co to jest, ale koniecznie chcę zjeść :)
OdpowiedzUsuńwszystko bym zjadła, wszystkoooo! :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak apetycznie, że nie mogłabym się oprzeć takiemu obiadkowi:D
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuń