sobota, 11 października 2014

Polędwica z pędami bambusa na zielonym pure - Pork tenderloin with bamboo shoots on a green puree









      Jest to danie na wykwintny obiad lub kolację, bowiem wyzwala nie tylko doznania smakowe ale również wizualne. Nie wymaga wiele zachodu bo jest dość proste w przygotowaniu.


Polędwica z pędami bambusa

Składniki: (liczba osób w zależności od wielkości polędwicy)
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 2-3 łyżki marynowanych pędów bambusa
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka drobno posiekanego lubczyku
  • 1 mały ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 
  • 1-2 cm papryczki chili drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • łyżeczka miodu

Jak zrobić polędwicę?

- wszystkie składniki do marynaty wymieszaj i natrzyj nimi polędwicę
- dodaj pędy bambusa i jeszcze raz wymieszaj, ułóż w naczyniu żaroodpornym
- włóż polędwicę przynajmniej na godzinę do lodówki
- do polędwicy dodaj kilka pomidorków koktajlowych
- włóż naczynie z polędwica do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 min.
- po wyjęciu z piekarnika, chwile odczekaj następnie pokój w ukośne plastry  i ułóż na zielonym pure



Zielone pure

Składniki:
  • 1 średni ziemniak
  • łyżeczka koperku
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 jabłko
  • łyża chrzanu
  • łyżka gęstego jogurtu
  • łyżka parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zdobić pure?

- obierz ziemniaka, pokrój w słupki i posyp koperkiem
- umieść pokrojonego ziemniaka w garnku na parę i gotuj 5-8 min.
- dodaj do ziemniaka mrożony groszek i pokrojone obrane ze skórki jabłko
- gotuj około 5-7 min
- kiedy wszystko będzie miękkie dodaj chrzan,jogurt i ser, zmiksuj blenderem
- dopraw sola i pieprzem


Moja rada:

- polędwicę w marynacie możesz zostawić nawet na całą noc
-jeśli chcesz aby pure było bardziej zwarte nie dodawaj jogurtu
- możesz pure wyłożyć na półmisek i ułożyć na nim polędwicę
- jeśli masz większą polędwicę lub dwie to zwiększ również proporcje pure
- ilość w przepisie wystarczy dla 3 osób





















Jak Wam się podoba taka propozycja?

Jeszcze muszę dodać, że ze mnie jest "mało mięsożerna" istota i tak naprawdę to wystarczy mi same pure i pomidorki :)




17 komentarzy:

  1. Jedzenie na bogato, czas przygotowania wynagradza smak potrawy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas przygotowania bardzo krótki, zwłaszcza jeśli zamarynujesz polędwicę dzień wcześniej. Kalorii również mało w tym daniu, więc nie wiem czy na bogato, raczej na wykwintnie, pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, jak tylko na to patrzę to od razu robię się głodna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie jak zawsze,można się najeść:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak o cudnie wygląda i musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi też wystarczy pure i pomidorki... Jednak mój m. nie pogardziłby resztą. Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie BARDZO mi się podoba!!! Wygląda przepysznie!!!
    buziaki kochana

    OdpowiedzUsuń
  7. narobiłaś mi ochoty na to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedy przygotowuję jakąś elegancką kolację czy obiad zazwyczaj przepisy nie są trudne do zrobienia, ale potrawy zawsze są smaczne. Tak właśnie jest z Twoim przepisem. Avo, chętnie wypróbuję ten przepis na polędwicę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zielone pure mnie zaciekawiło...pozdrawiam Ava, miłej niedzieli...

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam do starego , nowo otwartego pastelowego domku a szczególnie na CANDY :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie powiem.. prezentuje się idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem ciekawa jak smakuje to puree.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)