poniedziałek, 20 października 2014

Naleśniki ze szpinakiem - Pancakes and spinach








      Poniedziałkowy obiad proponuję rozpocząć od lekkich, zdrowych naleśników z ziarnami siemienia lnianego, które zawiera szereg witamin i dobrych substancji dla układu trawiennego. Poza tym jak jest zielono na talerzu poprawia się humor na resztę dnia.


Naleśniki z siemieniem lnianym

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki (75 g mąki pszennej i 75 g mąki razowej, około 150 g)
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • woda mineralna
  • trochę oleju do smażenia


Składniki na farsz
  • paczka świeżego szpinaku
  • 3 - 4  łyżki sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny 
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy

Jak zrobić naleśniki?

- mąkę, jajka i mleko zmiksuj lub ubij trzepaczką, dodaj siemię lniane i sól, odstaw na 10 min,
- wymieszaj i w razie potrzeby dodaj wodę mineralną
- rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem, najlepiej zrób to pędzlem
- nalewaj na rozgrzaną patelnię ciasto i smaż 2-3 min. z każdej strony
- usmażone naleśniki układaj jeden na drugim
- szpinak opłucz i osusz
- na patelnię dodaj łyżeczkę oliwy i posiekany czosnek, następnie szpinak, lekko posól
- podduś szpinak 1-2 min. dodaj sok z cytryny
- odstaw z ognia i dodaj ricottę, wymieszaj
- dopraw solą i pieprzem
- rozsmaruj farsz na naleśnikach i zwiń  w rulon

















"Kupujecie" taki poniedziałkowy obiad? :)





20 komentarzy:

  1. Kupuję, siemię do naleśników to świetny pomysł a szpinak bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne. Świetny pomysł na obiad!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam szpinak, naleśniki ze szpinakiem też aczkowlwiek robię inny nieco farsz i czasem dodatkowo zapiekam pod parmezanem

    OdpowiedzUsuń
  4. Proponuje następnym razem zmielić siemie lniane, lub rozetrzeć w moździerzu. W tej postaci "przelatuje" przez nas nie dając żadnych wartości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiadek!! Chetnie bym zrobila, ale wlasnie kilka dni temu robilam ciasto szpinakowe:) Twoj przepis Avo na te nalesniczki ze szpinakiem plus siemie lniane zapamietam, bo na pewno sa pyszne i zdrowe:) Dziekuje Ci Avo za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest właśnie to, co ja uwielbiam!!! Zdecydowanie wygląda bosko, ale smak zachwyci jeszcze bardziej.

    :) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naleśniki ze szpinakiem robiłam tydzień temu, ale bez siemienia. Bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie i pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zjadłam makaron ze szpinakiem,pycha:)) Szpinak uwielbiam a Twoje naleśniki wyglądają kusząco:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szpinak i naleśniki...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  11. Szpinak uwielbiam,a z naleśnikami szczególnie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne połączenie z tym siemieniem:-) Musi smakować obłędnie, palce lizać:-) Poproszę 1 porcję na jutrzejszy lunch:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam naleśniki z szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja taki obiad kupuję w całości, bo lubię naleśniki, szpinak, bo... pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Naleśniki uwielbiam a szpinak również. Fantastyczne połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Naleśniki zawsze z każdym farszem ! :)))
    Uwielbiam !!!
    U Ciebie zawsze jest pysznie do tego idealnie podane mmmm, głodna się zrobiłam, a to już nie pora na jedzenie hahah:)
    Uściski

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)