czwartek, 2 października 2014

Domowy majonez w dwóch wersjach - Mayonnaise & 2










     Majonezu używają prawie wszyscy. Owszem, jest kaloryczny, ale wszystko jest dla ludzi jeśli się nie przesadza. Najczęściej do sosu z majonezem dodaję większą część jogurtu i tym samym robi się lekkie danie. Kupując majonez zawsze czytam etykietę i wiem, że nic nie zastąpi domowego, zrobionego z dwóch podstawowych składników (jajko + olej) i dodatków. 

Nic prostszego jak zrobić domowy majonez.


Majonez

Składniki:
  • 1 jajko
  • około 250 ml oleju np. słonecznikowego
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cukru 
  • sól himalajska i pieprz 

Jak zrobić majonez?

- jajko sparz wrzątkiem, rozbij do naczynia
- ubijaj energicznie i w trakcie ubijania cienką strużką dolewaj olej i sok z cytryny
- w trakcie ubijania dodaj szczyptę cukru i sól do smaku
- kiedy uzyskasz puszystą masę dodaj pieprz





















      Druga wersja to majonez cytrynowy. Te same składniki tylko dodajemy na koniec utartą skórkę z jednej cytryny. Cytrynę należy wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
















Robicie czasem domowy majonez?





10 komentarzy:

  1. W warunkach polowych tak , jak za daleko było iść do sklepu po kupny majonez ;);) to zawsze ratował samorobiony

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię majonez szczególnie własnej roboty...

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, że domowy majonez jest najlepszy. Ja też robię, ale z dodatkiem skórki cytrynowej to dla mnie coś nowego. Chętnie skorzystam z Twojej podpowiedzi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy robię gdzieś od pół roku. Uwielbiam swój własny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego jeszcze nie robiłam:-) Przyznam, iż myślalłam, że jest bardziej skomplikowane:-) Dzięki Kochana

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam domowego majonezu... ale zainspirowałaś mnie do tego kochana!
    miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  7. ja się właśnie zbieram do zrobienia pierwszego w życiu majonezu - na początek wegańskiego. Ale, że weganką nie jestem (jeszcze, ale to chyba kwestia czasu), to Twój będzie następny w kolejce :) zapisuję w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety - gdybym jadła takie potrawy, ważyłabym 100 kg;).

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam... Mój tata zawsze przygotowywał w domu majonez...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)