piątek, 20 czerwca 2014

Pasta z jajek - Egg Sandwich Spread







       To taka najzwyklejsza pasta jajeczna. Jajka, mało składników i zdrowa kanapka gotowa. Jeśli masz problem z cholesterolem dodaj trochę mniej żółtek, np. w proporcji 2:1 lub innej. Taką pastę można zabrać również do pracy, do tego kilka pomidorków i owoc, mamy wtedy lekki i pełnowartościowy lunch, który na długo pozostawia uczucie sytości. Do tego woda z cytryną lub lekka herbata z odrobiną mięty i kostkami lodu i można się delektować upałem.

   Ja tę pastę  jajeczną pamiętam z dzieciństwa. Uwielbiałam z nią kanapki do szkoły, bowiem nigdy nie przepadałam za wędlinami. Kiedy chodziłam do szkoły średniej mama robiła mi tych kanapek chyba z osiem albo nawet dziesięć i wtedy dzieliłam się koleżankami, które również je uwielbiały. Czasem do tej pasty jajecznej mama dodawała por. Jednak kiedy to miała być kanapka "na wynos" to zawsze były ograniczane tzw. długo pachnące dodatki, żeby potem nie unosił się zapach:)

Pasta jajeczna

Składniki:
  • 3 - 4 jajka
  • 1 dymka
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka majonezu (można zrezygnować)
  • płaska łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić?

- ugotuj jajka, obierz ze skorupek i lekko przestudzone rozdrobnij widelcem
- posiekaj dymkę dodaj do jajek
- dodaj pozostałe składniki i wymieszaj


Moja rada:

- jajka gotuj około 8 min., po ugotowaniu zalej je na krótko zimną woda i obierz, nie będą wtedy miały ciemniej obwódki
















23 komentarze:

  1. no i pomysł na piatkowe sniadanko - jak znalazł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką pastę robi moja mama, Ja też ją uwielbiam! Ile bym jej nie zrobiła zawsze zniknie szybciej niż się pojawia ;)
    Polecam wszystkim ! Fajnie, że napisalaś ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takiej pasty na śniadanko ucieszy się cała rodzinka, bo wszyscy lubią jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wiesz juz ze medycyna wycofała sie z twierdzenia ,ze jaja to bomba choleresterolowa i należy unikać ?!?!
    Wina za zły cholesterol obarcza sie proste weglowodany , które przyjmowane w nadmiarze w wątrobie produkują VLDL i LDL czyli zły cholesterol ?!?!?! Co by sie zgadzało z moją biochemiczną wiedzą :)
    Ja jestem zjadaczem jajek ;) pasty tez lubię bardzo z typową amerykańska eggs salat na czele :) ( cebula , jaja, majonaz i słodka papryka w proszku )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aniu, czytałam o tym, jednak nie wszyscy wiedzą i asekuracyjnie napisałam o takich proporcjach. Myślę, że każdy wie co mu pasuje, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Lubię takie pasty, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie bardzo, choć to niezdrowe;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taką pastę. Często robię. Bo i smacznie i kolorowo i ... zdrowo. Po prostu pysznie zrobiłaś to dzisiejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie coś.Buziaki.Smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. moja mama bardzo często taka pastę robiła, a ja zupełnie o niej zapomniałam! fajnie, że mi odświeżyłaś pamięć :)))

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam :) ja zamiast musztardy daję chrzan :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pasta zwyczajna i dlatego nadzwyczajnie smakuje, wszyscy ją znają, kanapki w przedszkolu z pastą były "najlepsiejsze".

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię pasty jajeczne... Robię podobną i jest pycha:):):)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosta i bardzo smaczna, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialne i pyszne śniadanie .

    OdpowiedzUsuń
  15. MNIAAAAM

    Pozdrawiam,
    Ola z Fashiondoll.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubie i czasami robie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię pasty jajeczne i często je przyrządzam. Taką też. Jest pyszna! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)