To taka najzwyklejsza pasta jajeczna. Jajka, mało składników i zdrowa kanapka gotowa. Jeśli masz problem z cholesterolem dodaj trochę mniej żółtek, np. w proporcji 2:1 lub innej. Taką pastę można zabrać również do pracy, do tego kilka pomidorków i owoc, mamy wtedy lekki i pełnowartościowy lunch, który na długo pozostawia uczucie sytości. Do tego woda z cytryną lub lekka herbata z odrobiną mięty i kostkami lodu i można się delektować upałem.
Ja tę pastę jajeczną pamiętam z dzieciństwa. Uwielbiałam z nią kanapki do szkoły, bowiem nigdy nie przepadałam za wędlinami. Kiedy chodziłam do szkoły średniej mama robiła mi tych kanapek chyba z osiem albo nawet dziesięć i wtedy dzieliłam się koleżankami, które również je uwielbiały. Czasem do tej pasty jajecznej mama dodawała por. Jednak kiedy to miała być kanapka "na wynos" to zawsze były ograniczane tzw. długo pachnące dodatki, żeby potem nie unosił się zapach:)
Pasta jajeczna
Składniki:
- 3 - 4 jajka
- 1 dymka
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka majonezu (można zrezygnować)
- płaska łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić?
- ugotuj jajka, obierz ze skorupek i lekko przestudzone rozdrobnij widelcem
- posiekaj dymkę dodaj do jajek
no i pomysł na piatkowe sniadanko - jak znalazł! :)
OdpowiedzUsuńTaką pastę robi moja mama, Ja też ją uwielbiam! Ile bym jej nie zrobiła zawsze zniknie szybciej niż się pojawia ;)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim ! Fajnie, że napisalaś ten przepis! :)
Z takiej pasty na śniadanko ucieszy się cała rodzinka, bo wszyscy lubią jajka :)
OdpowiedzUsuńAle wiesz juz ze medycyna wycofała sie z twierdzenia ,ze jaja to bomba choleresterolowa i należy unikać ?!?!
OdpowiedzUsuńWina za zły cholesterol obarcza sie proste weglowodany , które przyjmowane w nadmiarze w wątrobie produkują VLDL i LDL czyli zły cholesterol ?!?!?! Co by sie zgadzało z moją biochemiczną wiedzą :)
Ja jestem zjadaczem jajek ;) pasty tez lubię bardzo z typową amerykańska eggs salat na czele :) ( cebula , jaja, majonaz i słodka papryka w proszku )
Tak Aniu, czytałam o tym, jednak nie wszyscy wiedzą i asekuracyjnie napisałam o takich proporcjach. Myślę, że każdy wie co mu pasuje, pozdrawiam :)
UsuńLubię takie pasty, mniam ;)
OdpowiedzUsuńLubie bardzo, choć to niezdrowe;).
OdpowiedzUsuńAniu, a co tu jest niezdrowe, oświeć mnie to się poprawię:)
UsuńBardzo lubię taką pastę. Często robię. Bo i smacznie i kolorowo i ... zdrowo. Po prostu pysznie zrobiłaś to dzisiejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie coś.Buziaki.Smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńmoja mama bardzo często taka pastę robiła, a ja zupełnie o niej zapomniałam! fajnie, że mi odświeżyłaś pamięć :)))
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Mniam :) ja zamiast musztardy daję chrzan :)
OdpowiedzUsuńJa też czasem robię taką "zamiankę";)
UsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie pasty :))
OdpowiedzUsuńPasta zwyczajna i dlatego nadzwyczajnie smakuje, wszyscy ją znają, kanapki w przedszkolu z pastą były "najlepsiejsze".
OdpowiedzUsuńLubię pasty jajeczne... Robię podobną i jest pycha:):):)
OdpowiedzUsuńściskam kochana
Prosta i bardzo smaczna, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńGenialne i pyszne śniadanie .
OdpowiedzUsuńMNIAAAAM
OdpowiedzUsuń♥
Pozdrawiam,
Ola z Fashiondoll.pl
uwielbiam taką paste :)
OdpowiedzUsuńLubie i czasami robie...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasty jajeczne i często je przyrządzam. Taką też. Jest pyszna! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń