Drożdżowe bułeczki z warzywami, doskonale nadają się na piknik, jako śniadanie do pracy, a nawet jako dodatek na szwedzki stół. Z wyrabianiem ciasta nie mam problemów, bo wkładam wszystko do robota i bułeczki powstają w mig.
Nie bój się węglowodanów. Dwie małe bułeczki spokojnie ci wystarczą na śniadanie, do tego pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek i koniecznie jabłko:) Choć w sezonie truskawkowym, który jeszcze trwa zamieniłabym je na truskawki.
Drożdżowe bułeczki z warzywami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży (użyłam Babuni)
- łyżeczka cukru
- około 1 i 1/3 szklanki mleka (zależy od wilgotności mąki)
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 żółtko
- łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mała cebula
- duża garść świeżego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone, 100 g bardzo cienko pokrojonego sera żółtego, żółtko do posmarowania bułeczek i 2 - 3 łyżki mleka
Jak zrobić farsz?
- posiekaj w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie, dodaj sól i pieprz
- na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i przestudź
Jak zrobić bułeczki?
- do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj
- dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto
- dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto
- dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło" od miski
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 min.
- posyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 3 - 4 części, rozwałkuj w prostokąt
- każdy prostokąt ciasta posmaruj do połowy serkiem, połóż wzdłuż żółty ser i ułóż na nim farsz
- zroluj ciasto i potnij nożem na 2 cm krążki
- układaj krążki - bułeczki na wysypanej mąką blaszce, posmaruj rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka
- pozostaw na 15 - 20 min. do wyrośnięcia
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.
Co powiecie na takie bułeczki drożdżowe?
....no i mam pomysł co dzisiaj upiec :)
OdpowiedzUsuńPięknie i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZnakomite:) zawsze dosłownie zaskoczysz mnie czymś pysznym i ciekawym!
OdpowiedzUsuńO warzywne to doskonały pomysł , zwłaszcza dla mojej młodszej co obok warzyw nawet stać nie chce ;)
OdpowiedzUsuńUna receta verdaderamente deliciosa que sorprende por su originalidad y colorido. Me encantan estos rollos de verdura y las fotografías son estupendas. Un abrazo.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńLubimy takie slimaczki:)
OdpowiedzUsuńBułeczki drożdżowe...ummm to coś dla mnie. A jakie wspaniałe nadzienie. Już czuję, że jak zrobię będę miała wielu chętnych na takie pyszności...:)
OdpowiedzUsuńsą po prostu cudne :) a te warzywka sprawiają że wyglądają pysznie !!!
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować przepis
smakowicie wyglądają takie bułeczki:)
OdpowiedzUsuńTo dziwne, że nigdy nie pomyślałam o zrobieniu drożdżówek z warzywami. Dziękuję za inspirację:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńZ warzywami,musi byc dobre:)) Pozdrawiam i zycze udanego weekendu:))
OdpowiedzUsuńTakich bułeczek jeszcze nie jadłam... muszą być pycha :)
OdpowiedzUsuńPieknej reszty weekendu kochana
Ladnie wyglada , ale ja nie specjalnie przepadam zatakimi specjalami ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite.Na lunch jak znalazł.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam, masz takie ciekawe przepisy, chętnie z nich korzystam...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPyszności!!!!
OdpowiedzUsuńMuszą być smaczne:):)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki schrupałabym wszystkie. Wyglądają baaardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuń