wtorek, 24 czerwca 2014

Ciastka maślano - cynamonowe - Cinnamon buttter cookies








     Czasem warto mieć kilka domowych ciastek do herbaty lub kawy kiedy przyjdą niespodziewani goście lub żeby poczęstować dzieci. Ciastka bez żadnych konserwantów i innych zbędnych dodatków.


Ciastka maślano - cynamonowe


Składniki:
  • 150 g mąki
  • 120 g masła
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • 2 - 3 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić ciastka?

- posiekaj masło i mąkę, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto
- włóż ciasto na 20 - 30 min. do lodówki
- wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. nasyp na stolnicę mąkę i zrób z ciasta dwa wałki
- potnij wałki ciasta na krążki o grubości 0.5 cm każdy, krążek lekko spłaszcz widelcem
- układaj krążki na posmarowanej i posypanej mąką blaszce lub na papierze do pieczenia
- włóż blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 min.


Moja rada:

- ciastka możesz przechowywać nawet 2 tygodnie, najlepiej w zamkniętym pojemniku











Lubicie domowe, proste ciasteczka?




14 komentarzy:

  1. super sprawa takie ciasteczka:) my tez je uwielbiamy:) dzieci zjedzą każdą ilość:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, pewnie że lubimy domowe ciasteczka, a nawet za bardzo. Tylko mają jedną wadę, na pewno nie da ich się przez 2 tygodnie przechować - znikną znacznie szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co cynamonowe jest mega smaczne :))))))))) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasteczka są najlepsze i chętnie skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie delikatne, no i domowe przede wszystkim, bardzo lubię. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, smaczne takie ciasteczka. Chętnie robię takie cudeńka i jak się uda to przechowuję. A teraz nie mam, więc chętnie poczęstowałabym się do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasteczka , ale nie na długo starczaja , pozdrawiam.
    http://zmierzchluny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Same pyszności tu u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo, maślane ciasteczka to moje ulubieńce, idealne do szklanki mleka!!!! Zawsze kupowałam, na pewno spróbuję zrobić w domu!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo aromatyczne pogryzanie, łatwe, szybkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma nic lepszego, niż domowe, maślane ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Same pyszności tu pokazujesz...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)