Podstawą tego przepisu jest bardzo aromatyczna i pikantna marynata oraz świeże awokado, które dodaje się na samym końcu. Bazę może stanowić makaron, ryż a nawet kasza. Mięso można zamarynować wcześniej, a zrobienie reszty zajmuje kilka chwil.
Indyk z awokado i trawą cytrynową
Składniki:
- 2-3 płaty polędwicy z indyka (około 200 - 300 g)
- 150 g makaronu pszenno - gryczanego Soba
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm papryczki chili
- 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
- 2 garści posiekanej młodej kapusty
- 1 awokado
- łyżka miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu rybnego lub balsamicznego
- łyżka oleju
- łyżeczka ziaren sezamu
Jak to zrobić?
- przygotuj marynatę: posiekaj chili, czosnek, trawę cytrynową, zetrzyj imbir i dodaj do sosu sojowego, octu i miodu, wymieszaj
- pokrój indyka w paski i dodaj do marynaty przynajmniej na 20 - 30 min.
- rozgrzej patelnię z olejem i dodaj zamarynowanego indyka, smaż/gotuj około 10 min.
- ugotuj makaron - około 3 min.
- dodaj do indyka
- dodaj pokrojoną kapustę wymieszaj
- odstaw z ognia i dodaj pokrojone awokado, delikatnie wymieszaj, posyp sezamem
Moja rada:
- makaron możesz zastąpić ryżem lub kaszą
- pod koniec smażenia indyka dodałam jeszcze 2 rozdrobnione różyczki kalafiora
- jeśli potrawę zrobisz wcześniej to dopiero przed podaniem dodaj awokado, bowiem podczas gotowania zmienia konsystencję na miękką
To dobre i zdrowe danie, zachęcam do zrobienia :)
ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńO czuje, ze to lubie;)
OdpowiedzUsuńBrzmi jak coś co koniecznie powinnam wypróbować !
OdpowiedzUsuńPrzepis znakomity i narobiłaś apetytu, chętnie bym wypróbowała ale niestety problem z mięsem z indyka, bo w Japonii trudno je dostać, myślę, że zastąpię je kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie przygotowałaś to danie. Piękne zdjęcia. Ummm, nabrałam ochoty na tak przyrządzonego indyka :)
OdpowiedzUsuńmusi być obłędne w smaku, a jak ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :) naprawdę dzieło sztuki
OdpowiedzUsuńŚlicznie podane i pewnie pycha!!!!
OdpowiedzUsuńŚciskam i miłego dnia życzę!!!
Oj, Tobie Avo to pomysły się nie kończą. Wygląda smacznie i wytwornie. A ja dzisiaj skromnie, kapuśniaczek z młodej kapusty serwuję... Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tego typu kuchnia ale i tak wyproboje twoj przepis bo wyglada przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, uwielbiam avocado
OdpowiedzUsuńzjadłabym ale jakby ktoś zrobił :)
OdpowiedzUsuńzapisuję w ulubione, bo jestem pewna że to będzie hit w moim domu :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że mało kiedy sięgam do takie kuchni. Zazwyczaj gotuję coś na szybko bądź jem to co mam przygotowane:)
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda całkiem apetycznie i jestem ciekawa jak przypadłoby mojemu podniebieniu!:) Muszę koniecznie spróbować :D
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej interesujące i oryginalne te potrawy prezentujesz :) Zaciekawiasz i kusisz do eksperymentów w kuchni!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda i tak pięknie podane. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJest opcja bez awokado? Ja nie lubię:/
OdpowiedzUsuńojej wszystko to co lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńzjadałbym takie danie :)
OdpowiedzUsuńTeż nie lubimy awokado ale w tej wersji wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)